heinäkuu 15, 2015

Vinkkejä brevetin reitillä pysymiseen

Oikealla reitillä pysymiseen on monta koulukuntaa. Tämän jutun vinkkejä voi hyödyntää brevettien lisäksi myös muilla pyöräretkillä tai vaikka järjestäessään reittiopastusta muille pyöräilijöille.

Breveteillä jokainen huolehtii suunnistamisesta itse. Monissa muissa pyörätapahtumissa osallistujille on erikseen järjestetty liikenteenohjaus tai vähintään risteyksissä on opasteet.

Myös brevettejä on moneen lähtöön. Esimerkiksi Paris-Brest-Parisissa koko reitti on merkitty opastein ja monin paikoin on lisäksi liikenteenohjaus. Miglia Italiassa koko 1600 kilometrin mittaisen reitin käännökset on merkitty asfalttiin liidulla. Yleensä brevetin reitiltä ei saa poiketa, mutta toisaalta brittien Audax UK:n breveteillä annettu reitti on aina vapaaehtoinen. Siellä vain kontrolleilla käynti on pakollista.

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että kannattaa tarkistaa etukäteen, millaiselle matkalle on lähdössä. Kun olet lähdössä sinulle vieraalle reitille, tarkista ainakin seuraavat:

 • Miten opastus on järjestetty – tielista, gpx-jälki, opasteet vai jotain muuta
 • Kontrollit – eli millaisesta paikasta leimat haetaan ja miten pitkiä etapit ovat
 • Jos tarvitset kauppa- tai kahvilapalveluja kontrollien välillä, tarkista paikat ja aukioloajat kartalta

Vaihtoehtoisia nettipalveluita ja kännykkäsovelluksia reitin tarkasteluun on kymmenittäin. Omat suosikkini ovat gpsies.com, Google maps ja sen street view. Navigaattoria ja kännykkäsovelluksia kannattaa opetella käyttämään kotona eikä vasta sitten, kun niitä tarvitsee tien päällä.

Etenkin street viewiä kannattaa hyödyntää sekä teiden kunnon että palveluiden laadun tarkastamiseen. Se on yleensä sekä nopein että paras tapa, mutta se ei valitettavasti kata läheskään kaikkia paikkoja. Hyvä sivusto on myös Paikkatietoikkuna. Se on Suomen karttojen sveitsiläinen linkkuveitsi ja sen käyttö vaatiikin hieman harjoittelua. Valmistautumisen kannalta siellä on kaksi erityisen kiinnostavaa tasoa eli Karttatasot / Liikenneverkot / Tien päällyste ja Liikennemäärät.

Miten suunnistaminen ajon aikana tapahtuu? Yksityiskohdat riippuvat käytössä olevista apuvälineistä ja valmistautumisesta, mutta vaihtoehdot ovat cocktail seuraavista:

 • Seuraa tielistaa tai karttaa
 • Seuraa navigaattorin ohjeita tai puhelimen karttaa
 • Aja ennalta opeteltua reittiä
 • Älä tee mitään edellisistä ja seuraa muita ajajia

Tielista

Tielista sisältää vaihtelevan määrän tietoa. Tyypilliset tiedot ovat:

 • Tieviitan teksti
 • Ajettavan tien nimi tai numero
 • Etäisyys lähdöstä
 • Etäisyys edellisestä risteyksestä
 • Millainen risteys on (esim. liikenneympyrä tai t-risteys)
 • Mahdollisia muita huomioita risteyksestä

Hyvin tehty lista huomioi reitillä olevat epäselvät risteykset vaikka niistä ei tarvitsisi kääntyä. Listan ongelma verrattuna karttaan on, että se toimii vain, jos olet jo oikealla reitillä.

Matkamittarin käyttö ajaessa on myös suositeltavaa, koska etenkin yksin yöllä ajaessa voi olla vaikea arvioida edettyä matkaa.

tielista-esimerkki

Esimerkki tielistasta. Matka edellisestä, käännöksen suunta, tieviitta, ajettava tie, matka lähdöstä.

Navigaattori

Navigaattoriin luottavat nykyään useimmat liikkujat vaeltajista laivoihin. Toimiva navigaattori kertoo sekä sijaintisi kartalla että mihin sinun pitää seuraavaksi mennä. Paino on sanalla toimiva, koska navigaattoreissa on erilaisia käytännön ongelmia, jotka kannattaa huomioida.

Jos ei ole etukäteen tutustunut reittiin tai on ajanut vieraalla alueella laput silmillä, voi varautua ongelmiin, jos navigaattori päättää syystä tai toisesta lopettaa toimintansa. Tyypillisiä tapoja, joilla navigaattori kyykyttää itsensä ovat esimerkiksi:

 • Akku loppuu
 • Navigaattorin kaatava ohjelmistovirhe
 • Laite yrittää laskea uutta reittiä, mutta se ei onnistu esimerkiksi karttapohjan virheen takia
 • Ladattu reitti on kokonaan tai osittain virheellinen

Navigaattorit, kuten muutkin sähkölaitteet, joko toimivat kokonaan tai eivät toimi ollenkaan. Vioista huolimatta on epätodennäköistä, että sekä navigaattori että kännykkä lopettaisivat toimintansa samaan aikaan. Tyypillisellä matkalla luottaisin niihin. Kunhan pitää huolen, että virtaa varmasti riittää mahdollisten viivytysten, kuten renkaiden paikkaamisten, yli.

Laitteita voi ladata sekä tauoilla että ajaessa. Ajaessa voi käyttää esimerkiksi napadynamoon liitettävää laturia tai vara-akkupakettia. Jotkin old school -navigaattorit toimivat vielä paristoilla.

14437660285_e99bcf6f91_k

Moderni navigaattori osaa näyttää esimerkiksi korkeusprofiilin.

Reitin opettelu

Vaikkei lähtisi opettelemaan karttaa risteyksen tarkkuudella, niin vähintään kannattaa painaa mieleensä etappien pituudet ja keskeiset taajamat. Harjoitus tekee mestarin. Reitin osaamisesta ei välttämättä ole yhtään mitään käytännön hyötyä, mutta se antaa reilusti lisää itseluottamusta. Jotkut pelkäävät pimeää ja toiset metsää. Kun tietää, miten pitkä siivu on jäljellä ja mitä perillä odottaa, niin voi keskittyä ajamiseen eikä jännittämiseen.

Vieraallakin reiteillä pärjää ilman apua, kun on valmistautunut huolellisesti.

Seuraa muita ajajia

On täysin mahdollista harrastaa brevettejä suunnistamatta koskaan itse. Sen hyvät puolet ovat helppous ja se, että apu on yleensä lähellä. Yhdessä ajaessa myös eksyt porukalla. Suurempi murhe on, että pitää aina etukäteen sopia ajoseura ja pitää tauot samalla aikataululla suunnistuskykyisten kanssa. Ongelmaksi muodostuvat tilanteet, joissa syystä tai toisesta joudut jäämään porukasta pois.

Yhdessä ajaminen on kuitenkin ihan hyvä tapa aloittaa brevettien harrastamista, koska vähitellen oppii havainnoimaan ympäristöä, lukemaan tielistoja ja hahmottamaan etäisyyksiä. Ainakin oman kotiseudun tiet ja huoltoasemat tulevat hyvin tutuiksi muutamassa vuodessa.

Summa summarum

Hyvä tapa opetella reitillä pysymistä on lähteä ajamaan jotain uutta reittiä ja miettiä lopuksi, menikö suunnitelman mukaan.

Miten itse löydät perille? Kerro kommenteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>