heinäkuu 1, 2016

Trans Am Bike Race: pyöräkisa Amerikan halki

 Poljento seurasi Markku Leppälän matkaa Amerikan halki. Alla seurannan koonti. Ennakkojuttu Markusta löytyy täältä.

Päivä 3

Kolmas päivä Trans Am Bike Racea on alkanut. Kuten arvata saattoi, eroja mitataan jo nyt kalenterilla. Ensimmäisen ja viimeisen ajajan välillä on jo kahden päivän jälkeen yli 600 kilometriä eroa. Poljennon seuranta perustuu pääasiassa live trackerin tietoihin ja ajajien omiin kirjoituksiin. Trackleadersin palvelusta kannattaa huomioida, että lyhyet, alle puolen tunnin tauot eivät välttämättä näytä tauolta vaan hitaalta pyöräilyltä. Lisäksi katveista ja Spot-seurantalaitteen rajoituksista johtuen tiedot eivät aina ole reaaliaikaisia. Seuraamme ensisijaisesti lännestä itään ajavia, mutta myös toiseen suuntaan ajavien kohtaloita.

Kärjessä on tällä hetkellä australialainen Sarah Hammond, mutta hän ei ole vielä pitänyt ensimmäistä pitkää nukkumistaukoa. Todennäköisesti hän on nukkunut 1,5 ja 2 tunnin unet. Hänellä ei tiettävästi ole kokemusta useita päiviä kestävistä suorituksista, joten vahva pyöräilijä saattaa alussa innostua liikaa. Myöskään toisena naisten sarjassa ajava alaskalainen Lael Wilcox ei ole vielä pitänyt pidempää taukoa. Yötauot ovat olleet vähän pidempiä, hieman alle kolmetuntisia. Laelilla on Tour Dividen naisten reittiennätys. Hän on hyvin kokenut pyöräilijä ja hänen supervoimakseen katsotaan, että hän ei pysähdy eli nukkuu aina ulkona ja syö vain satulassa. Jos Lael pystyy tasaiseen suoritukseen niin hän voittaa varmasti, koska kukaan ei aja tästä tehokkuudesta saatua eroa kiinni yli kaksiviikkoisessa suorituksessa.

Miesten kärjessä, vähän Sarahia jäljessä, ajaa saksalainen Steffen Streich. Hän nukkui 35 tunnin ajon jälkeen Baker cityssä 7 tunnin yöunet. Steffen on 2015 Trans African voittaja ja 2014 Transcontinental racen nelonen. Odotetusti kärjen tuntumassa on myös pyöräilyennätysten moniottelija Lee Fancourt. Hän on noin 80 kilometriä Steffeniä jäljessä. Lee on nukkunut noin neljän ja viiden tunnet unet eli pystyy varmasti jatkamaan ilman pidempää taukoa.

Markku Leppälällä on ollut teknisiä murheita. Tarkempaa tietoa ei ole, mutta uuden ulkorenkaan hän oli joutunut hankkimaan Eugenessa paikallisesta pyöräliikkeestä. Teknisten vikojen harmina on hukatun ajan lisäksi se, että ne sotkevat suunniteltua ajorytmiä. Ajonopeus Markulla on ollut oikein hyvä. Säätilaakin hän on ehtinyt sadatella, kun päivälämpötilat lähentelevät +40:tä ja yön alin oli +20. Maasto alkumatkasta vaikuttaa ensisilmäyksellä tasaiselta, mutta siellä on Suomen olosuhteisiin verrattuna isoja mäkiä. Nyt Markku on ollut jo hyvän aikaa Kalliovuorten puolella. Ensimmäisenä ylitettävänä solana oli McKenzie pass, josta kiireisemmätkin pyöräilijät ehtivät ottaa kuvan.

In search for an eternal snow #loskatravels #tabr2016

Kuva, jonka Markku Leppälä (@markkuleppala) julkaisi

Markun tauot ovat olleet ilmeisesti pääasiassa teknisiä eli nukkuminen on jäänyt vähälle. Hän on tällä hetkellä 21. lännestä lähteneistä. Päivämatkat ovat olleet noin 360 ja 315 kilometriä. Trackerin perusteella Markulla, Andy Buchsilla, Enrico Comunellolla ja Pierangelo Rivoiralla oli juuri tiimitapaaminen Dayvillen kyläkaupalla.

Päivä 4

Neljäs päivä Trans Am Bike Racessa on hyvässä vauhdissa eikä jännitystä puutu päivän uutisista. Kärjessä vielä ajava Sarah Hammond ajoi reitiltä harhaan ja on tätä kirjoittaessa jo 80 kilometriä väärässä suunnassa. Sääntöjen mukaan hänen pitää palata siihen paikkaan, jossa poistui reitiltä ja jatkaa siitä. Vielä ennen Wisdomin kylää Sarah oli Steffen Streichia 3 tuntia edellä, mutta nyt kärkipaikka vaihtui suunnistusvirheen takia. Sarah ehti yön aikana ajaa pitkän kaulan Steffeniin, joka jäi Hamiltoniin nukkumaan Sarahin jatkessa matkaansa. Kärjen tuntumassa ajanut Lee Fancourt taas on ollut nyt 12 tuntia tauolla. Eilen lähettämänsä videonsa perusteella Fancourt on kärsinyt pahasti kuumuudesta. Toivottavasti Lee pääsee jatkamaan matkaansa.

Tiet ovat karuja ja erilaisia havereita on sattunut useammalle ajajalle. Laura Scott kolaroi auton kanssa ja sai ruhjeita olkapäähänsä. Lauran pyörä käytiin korjaamassa kuntoon Portlandissa. Hän on palannut reitille ja päässyt jatkamaan matkaansa.

Amy Williamsilta taas varastettiin pyörä McKenzien sillalla. Jos hän saa uuden pyörän käyttöönsä, niin hän aikoo vielä ajaa maaliin.

TABR:n myös vuonna 2014 ajaneen Brian Steelen matka taas oli katketa, kun häntä heitettiin ohiajaneesta autosta vesipullolla. Niskan seudulle tulleesta osumasta seurasi sairaalakäynti ja melkein kahden päivän ajotauko. Nyt Brian on taas mukana kisassa. Teknisiäkin ongelmia ajajat ovat taas kohdanneet. Esimerkiksi Piero Rivoiran kengästä murtui klossin kierteet.

Ajajien nopeuseroja on vaikea vertailla, koska tauot näkyvät Trackleadersin tiedoissa vähän eri tavoin. Yksi tapa erojen löytämiseen on vertailla nousuaikoja. Tässä vertailun vuoksi muutaman osallistujan ajat White Birdistä Grangevilleen, jossa noin 30 kilometrin matkalla on noin kilometrin verran nousua ja lyhyt lasku.

 • Sarah Hammond (2 tuntia 25 minuuttia)
 • Steffen Streich (1 tunti 48 minuuttia)
 • Lael Wilcox (2 tuntia 26 minuuttia)
 • Evan Deutsch (2 tuntia 20 minuuttia)
 • Markku Leppälä (2 tuntia)
 • Kai Edel (2 tuntia 10 minuuttia)

Markku Leppälän matka on alun teknisten vaikeuksien jälkeen jatkunut vauhdikkaasti. Hän on tällä hetkellä miesten sarjassa sijalla 13. Hän on trackerin perusteella nyt lepäämässä majatalossa Kooskiassa. Edellisestä tauosta oli 16 tuntia aikaa. Markku ajoi yön yli ja oli auringon noustessa edellä mainitussa White Birdin nousussa.

Nothing beats a little climbing in the morning. #tabr2016

Kuva, jonka Markku Leppälä (@markkuleppala) julkaisi

Markku oli bongattu myös matkan varrella:

13307300_1094946407231767_8465668208974342655_nKuva: Brian Swanson

Päivä 7

Trans Am Bike Racen seitsemäs päivä alkaa niin sanottuna normipäivänä. Tapahtuman kärjessä ajava Steffen Streich kuroo kaulaa kolmeen seuraavaan, jotka ovat kaikki nukkumassa. Steffen nukkui juuri neljän tunnin unet ja jatkanee taas täyden päivän. Kärjellä on mittarissa noin 2500 kilometriä eli kolmannes kokonaismatkasta on jo ajettu. 120 kilometrin sakkolenkistään huolimatta Sarah Hammond on pitänyt kakkossijansa. Sekä Sarah että kolmantena ajava Lael Wilcox ehtivät ennen taukojaan ajaa yhtäjaksoisesti yli vuorokauden.

Lähes kaikki ajajat ovat tällä hetkellä keskellä Kalliovuoria, ja viisi ensimmäistä on nyt Yellowstonen kansallispuistossa. Olosuhteet vuorilla ovat paljon helpommat kuin alkumatkalla päivälämpötila ollen enää 20 asteen tietämissä. Hukassa ollut Lee Fancourt heräsi 35 tunnin tauoltaan ja jatkaa taas ajoaan hyvää vauhtia. Herra oli käytännössä uupunut tien varteen ja joutunut palaamaan takaisin lähimpään majataloon lepäämään.

Kummalliseen limboon joutui myös Martin Walker, joka neljän vararenkaan ja 20 paikan jälkeen jäi Councilin kylään jumiin. Hän odottaa siellä edelleen postipakettia ja uusia renkaita.

Seitsemän päivän jälkeen perää pitää Thomas Camaro. 74-vuotias Camaro on tähän mennessä ajanut noin 580 kilometriä.

Markku Leppälä ajoi pitkän päivän ja piti sen päätteeksi myös pitkän 12 tunnin tauon. Hän eteni edellisellä etapillaan noin 490 kilometriä, joka on kuudennelle päivälle erinomainen suoritus, kun muistaa hänen pisimmän yhtäjaksoisen lenkkinsä ennen TABR:ea olleen 340 kilometriä. Kokemusta päivärutiineista kertyy vähitellen ja päivätauot ovat pysyneet lyhyinä. Kilometrejä Markulla on mittarissa 1850. Hän ehti käydä kokonaiskilpailun 9. sijalla ennen taukoaan.

Sugar and music makes you go high. #tabr2016 #masoncycles Kuva, jonka Markku Leppälä (@markkuleppala) julkaisi

Tässä vielä lukemista kaikille, jotka nyt TABR:n yhteydessä tuijottelevat sinisiä pisteitä ensimmäistä kertaa.

Päivä 10

Kymmenes päivä Trans Am Bike Racea on alkanut ja kärjen osalta tilanne on ratkennut Steffen Streichin eduksi. Steffen jatkaa koneen lailla eteenpäin. Hän ajaa ehjiä 17-19 tunnin ajopäiviä ja 5-7 tunnin unia. Eroa toisena tulevaan on jo yli 150 kilometriä. Pitkään kärjessä ajanut ja 120 kilometrin sakkolenkin ajanut Sarah Hammond putosi kärkikamppailusta, kun joutui lopulta seitsemän päivän jälkeen pitämään pitkän lepotauon. 14 tunnin tauon aikana Evan Deutsch ja Lael Wilcox, jotka ovat ajaneet käytännössä samaa tahtia melkein koko matkan, pääsivät Sarahista ohi. Parivaljakko on Sarahia noin tunnin edellä.

Neljä ensimmäistä on jo aloittanut laskun kohti preeriaa ja muidenkin osalta Kalliovuoret jäävät vähitellen taakse. 3400 metrin korkeudesta Hoosier passista alkaa pitkä, melkein 2000 kilometrin mittainen, tasaisempi osuus kohti Missisippiä. Maisemat ovat loputtomia, tai paremminkin puuttuvat, ja tuuliolot ovat arvaamattomia vaikkei tornadoja reitille osuisikaan.

Tänään ajamista sotkevat Coloradossa raivoavat ukkosmyrskyt ja raekuurot.

Markku Leppälä on jatkanut vahvaa suoritusta. Yhdysvaltain poikkileikkaukseen kuuluu muun muassa Yellowstonen kansallispuisto.

Good morning Wyoming. 3 states down, 7 to go! #tabr2016

Kuva, jonka Markku Leppälä (@markkuleppala) julkaisi

Sijat 6-13 elävät tällä hetkellä ja vaihtuvat pitkälti sen mukaan, kuka pystyy pitämään vähiten taukoja. Nyt 14. sijalla ajava, edelleen 20 päivän aikaa tavoitteleva Lee Fancourt todennäköisesti ohittaa vielä koko tämän ryhmän, jos pysyy ehjänä. Markku on juuri yöunilla Waldenissa, 240 kilometrin päässä Hoosier passita, jossa Kalliovuoret päättyvät. Trans Amin kuvausryhmä oli bongannut Markun reitin varrelta:

b

SAMSUNG CSC

Päivä 12

Niin pitkä on matka ja kivinen tie, mutta silti maali lähenee jokaisella polkaisulla. 12. päivän alkaessa kärjessä ajavalla Steffen Streichilla on matkaa jäljellä alle 3000 kilometriä. Hänen aikansa tulee nykyisellä tahdilla olemaan noin 19 päivää. Tasangolle saavuttaessa etäisyydet ovat kasvaneet, mutta aikaerot ajajien välillä eivät. ”Laevan” eli Lael Wilcox ja Evan Deutsch, jotka edelleen ajavat käytännössä samaa tahtia, ovat noin 7 tuntia Steffeniä jäljessä. Seuraavina, myös samaa tahtia, ajavat Sarah Hammond ja Kai Edel taas ovat noin 17 tuntia Steffeniä jäljessä. Perässä ajava Ken Barthurst on ajanut todella todella pitkää päivää: edellisestä tauosta on kohta 30 tuntia, mutta eroa Sarahiin ja Kaihin on edelleen noin 6 tuntia.

Spot-seurantalaitteiden patterit kestävät yleensä noin 10 päivää eli Trackerissa näkyvät tauot eivät välttämättä ole sitä miltä näyttävät. Ajaja ei yleensä itse huomaa paristojen loppumista, koska se pitää muistaa erikseen tarkistaa. Saattaa myös olla, että joillakin ei ole varaparistoja mukana.

Vähän puolimatkan jälkeen on Newton bike shop, joka lähettää live streamia paikan päältä.  Todennäköisesti useimmat ajajat pitävät siellä tauon ja huollattavat pyöräänsä. Kyseinen pyöräkauppa on melko tarkkaan matkan puolivälissä ja Trans Am -reittiä ajavien ”pakollisia” taukopaikkoja. Siellä saa esimerkiksi nukkua ja laittaa ruokaa sekä tietysti huoltaa tai huollattaa pyöränsä.

Vilpoisten vuorten jälkeen ajajat ovat palanneet kuumaan kattilaan. Päivälämpötilat ovat 35 asteen pahemmalla puolella ja yön alin 25 asteen tietämissä. Vaikka voimakkaat tuulet ovat preerialla todennäköisiä, niin välillä ilma saattaa myös seisoa aivan paikallaan. Helle on siitä ikävä vihollinen, että siltä on vaikea suojautua. Ajopaidan ja hatun jatkuva kastelu on oikeastaan ainoa asia, millä olo voi ajaessa helpottaa. Monet varmasti käyttävät yön tunnit ajamiseen, jos se vain on mahdollista. Pienen, joskus harvinaisen, piristyksen tuovat myös vastaantulevat Trans Am -ajajat, joita on tällä hetkellä matkalla kuusi.

Markku Leppälä on tällä hetkellä 11. sijalla. Trackerin perusteella hän vaikuttaisi hyvin levänneeltä. Ajonaikaisten taukojen syistä ei ole tietoa, mutta ne ovat pidentyneet selvästi aiemmista. Kohta kaksi viikkoa jatkuneessa yhtäjaksoisessa ja pääasiassa yksinäisessä pyöräilyssä kaipaa psyykkisiä taukoja, joiden aikana näkee ihmisiä tai pystyy somettamaan kavereiden kanssa. Näiden yhdistäminen tehokkaisiin taukoihin on yllättävän vaikeaa etenkin siinä vaiheessa, kun heti tauolta lähtiessään alkaa miettiä tekosyytä seuraavan tauon pitämiseen. Markku on vielä tämän ajopäivän aikana reitin puolimatkassa ja jälkimmäinen puolikas on maastoltaan helpompi. Viime vuonna vastaavaa tahtia ajaneet pyöräilijät olivat maalissa 23-24 päivässä.

Populaarikulttuurista kiinnostuneille mainittakoon, että Markku ajoi eilen Fairplayn läpi, joka on South Park -sarjan esikuva. Toinen sarjan luojista, Trey Parker, on kotoisin Coniferista, läheltä Fairplayta.

Ps. Tällä hetkellä on käynnissä varsinainen kesäkuun tripla. Trans Am Bike Racen lisäksi käynnissä on eilen alkanut Race Across America, jossa on toista yritystään ajamassa suomalainen Kari Rouvinen. Jos sekään ei riitä, niin täplät liikkuvat myös pohjoisesta etelään, kun continental dividea seuraava Tour Divide -maastopyöräilyajo matkaa Kanadasta Meksikon rajalle.

Päivä 14

Trans Am Bike Racessa alkoi juuri 14. ajopäivä, ja Markku on juuri saapumassa Newton bike shoppiin. Kärjen järjestys on ennallaan. Steffen Streich on kärjessä ja perässä 130 kilometrin päässä ajavat Lael Wilcox ja Evan Deutsch. Neljäntenä ajavaan Kai Edeliin on matkaa 370 kilometriä. Steffen on alkanut vähitellen kiristää tahtia ja pidempää päivää. Alun 5-7 tunnin unista on kiristetty 3-5 tuntiin. ”Laevanin” pysähdykset ovat olleet tätä kestoa alusta asti, joskin niitä on ollut vähän useammin. Viimeiset 2000 kilometriä ovat näillä näkymin väsytystaistelua näiden kolmen kesken. Säännöt kieltävät toisten peesaamisen ja avustamisen. Monet ovatkin kritisoineet ”Laevanin” menoa vaikka heidän ei tiedetä toisiaan avustaneen.

Henkinen tuki toisen näkemisestä ja keskustelumahdollisuus on suuri apu, mutta on toisaalta harvinaista, että kahdella ajajalla olisi mahdollisuus ajaa noin pitkään toisilleen sopivaa ajo-nukkumis-rytmiä. Lisää aiheesta voi lukea FB-ryhmän gallupista.

Saattaa vaikuttaa siltä, että ajajilla olisi poikkeuksellisen paljon teknisiä ongelmia. Kannattaa muistaa, että välineet myös ovat kovilla. Useimmilla on ajettu jo pitkiä aikoja. Vaikka kuluvat osat olisi vaihdettu lähdössä uusiin, niin ajoa tulee tämän yhden matkan aikana enemmän kuin joillakin tulee monessa vuodessa. Lisäksi ajajat pääosin joutuvat huoltamaan tekniset vikansa itse. Esimerkiksi kevyet pyörän ulkorenkaat kestävät korkeintaan 5000 kilometriä eli ne pitää todennäköisesti vaihtaa jo ennen maalia. Uusi ketju kestää juuri ja juuri Trans Amin matkan. Ympäriajoissa on erilliset pyörämekaanikot ja pyörät tarkistetaan päivittäin. Silti sielläkin tulee teknisiä ongelmia.

Reitti jatkuu Missourista eteenpäin kumpuilevana ja kuumana. Kärki oli ajanut siellä täydessä pätsissä.

Markku on jatkanut reipasta ajoa. Reilun vuorokauden aikana hän on ajanut noin 440 kilometriä ja kiinnitys 11. sijaan on tällä hetkellä vahva. Edellä ajava Bo Dudley on tauolla Newtonissa ja myös Markku jäänee sinne tauolle. Markulla oli teknisiä ongelmia vaihteiden latauksen kanssa, mutta MacGyver-Leppälän opein sai vian korjattua. Idästä länteen ajava Jason Marshall oli bongannut Markun tauolla.

Viime päivien kuvia järjestäjältä.

Päivä 17

Trans Am Bike Racessa ajetaan jo 17. päivää ja ratkaisun hetket ovat käsillä. Mitä tahansa voi vielä tapahtua kärkikolmikon kesken, jolla on matkaa maaliin enää 600 kilometriä. Vielä hetki ajetaan Appalakkien vuoristossa, mutta jälkimmäinen puolisko on pääasiassa alamäkeä, joskin kumpuilevaa maastoa. Tämän hetken tilanne on se, että Stefen Streich on edelleen kärjessä ja edellisistä unista on 26 tuntia eli hän joutunee seuraavaksi tauolle. Toisena, 60 kilometriä Steffeniä jäljessä, oleva Lael Wilcox on nyt nukkumassa ja hänen nukkumisrytminsä on ollut hyvin säännöllinen. Myös hänen taukonsa ovat tunnetusti olleet nopeita ja tehokkaita. Kolmantena, 140 kilometriä Steffeniä jäljessä, ajaa pitkään Laelin kanssa samaa tahtia ajanut Evan Deutsch. Evanin nukkumisrytmi on pysynyt säännöllisenä ja edellisestä tauosta on 17 tuntia.

Loppunäytöksessä tärkeintä roolia näyttelevät tehokkaat tauot ja huolellisuus. Jännittyneenä ja kiireisenä esimerkiksi mekaanisten ongelmien korjaamiseen saattaa hukkua aikaa tai navigointi unohtua. Kaukana ei olla viime vuoden Tour Dividen viimeisistä kilometreistä, kun tapahtuman kärkikolmikko oli samaan aikaan samassa ravintolassa Silver cityssä 150 kilometriä maalista.

19-vuotiaan Maxwell Southamin keskeytettyä Markku Leppälä, 24, on nyt nuorin vielä matkaa jatkavista. Osallistujia on moneen lähtöön. Alle 30-vuotiaita on mukana on yksitoista ja yli 50-vuotiaita 18. Pitkänmatkanpyöräilyn pariin voidaan tulla hyvin eri taustoista. Mukana on esimerkiksi jäähdytteleviä entisiä kilpailijoita, kokeneita pyöräretkeilijöitä, erilaisten muiden ultralajien harrastajia ja ihan vain tavallisia aktiivipyöräilijöitä.

Kun aikaa on kulunut jo yli 16 vuorokautta, ajajien ajorytmejä voi tarkastella tarkemmin. Seuraavaan on kerätty tietoja Steffenin, Laelin ja Markun tauoista. Muistutan taas, että tiedot ovat trackerista eikä se anna eksaktia tietoa taukojen kestosta tai laadusta.

 • Steffen Streich: 24 yli tunnin taukoa, 13 yli kolmen tunnin taukoa ja viisi yli seitsemän tunnin taukoa.
 • Lael Wilcox: 18 yli tunnin taukoa, yhdeksän yli kolmen tunnin taukoa ja nolla yli seitsemän tunnin taukoa.
 • Markku Leppälä: 30 yli tunnin taukoa, 16 yli kolmen tunnin taukoa ja seitsemän yli seitsemän tunnin taukoa.

Markku Leppälä on tällä hetkellä 12. sijalla noin 1900 kilometriä maalista. Markun neljä edellistä etappia ovat olleet lyhyitä, noin kymmenen tunnin pituisia. Yhdenneksitoista on kiilannut Jay Petervary, joka on kiristänyt Kalliovuorten jälkeen ajoaan. Edellisestä yli kolmen tunnin tauosta on yli 60 tuntia.

Markku oli Newton Bike Shopin live-lähetyksessä näkyvissä ja tallenne on tulossa verkkoon nähtäville myöhemmin. Markku on nyt muutaman kilometrin päässä Missisippi-joesta ja seuraavan kerran Markku on mahdollista nähdä livenä Cave-In-Rockissa Ohio-joen ylittävällä lautalla myöhään tänään illalla.

Päivä 19

Kaikenlaista on pyöräkilpailuissa nähty, mutta Trans Amin viime metrit hakevat vertaistaan. Tämä nukkumis-, syömis- ja suunnistuskilpailu, jossa myös pyöräillään, ratkesi tänään Lael Wilcoxin eduksi. Lael saapui maaliin Yorktowniin ajassa 18 päivää ja kymmenen minuuttia.

Uskomattomampi tarina on se, miten Lael lopulta sai toisena maaliin tulleen Steffenin kiinni. Vielä eilen illalla Steffen oli tasaisesti 80 kilometriä Laelia edellä. Ilmeisesti Steffenin tavoitteena oli ajaa maaliin asti ilman nukkumista, mutta lopulta hänen oli pakko nukkua kahden tunnin nokoset. Siitä alkoikin sitten pummaus, jota muistellaan vielä pitkään. Hän lähti ajamaan reittiä täsmälleen väärään suuntaan. Pimeydellä todennäköisesti oli osuutta asiaan, mutta hän ei huomannut virhettään ennen kuin Lael tuli reitillä vastaan. Mitä mahtaa päässä liikkua, kun tajuat 6500 kilometrin kohdalla ajaneesi takaa-ajajasi kiinni kilpailussa, jota olet johtanut melkein kaksi viikkoa? Tämän jälkeen Lael ajoi ohitse ja pysyi edellä aina maaliin asti. Aikaeroa oli lopulta pari tuntia. Steffenillä oli väsymyksen lisäksi riesana rikkoutunut navigaattori ja vararenkaiden loppuminen. Navigointivirhe vei lopulta Steffenin ykkössijan, mutta hän myös sai johtopaikkansa neljäntenä päivänä Sarah Hammondin eksymisen seurauksena. Kolmanneksi on odotetusti tulossa Evan Deutsch, jolla on vielä reilu 50 kilometriä matkaa maaliin.

Jos haluat tutustua tarkemmin kilpailun etenemiseen, niin muista sivulta Trackleadersin sivulta löytyvä replay-nappi. Siitä voi seurata pisteitä vaelluksen alusta loppuun pikakelauksella.

Lael Wilcox paransi naisten reittiennätystä lähes kolmella päivällä ja jäi Mike Hallin reittiennätyksestä vain noin kahdeksalla tunnilla.

Vaikka ensimmäiset ovat jo maalissa, niin Trans Am Bike Race on kaikea muuta kuin lopussa. Idästä lähtenyt luuta-ajaja, Thomas Camero, on ajanut noin 1600 kilometriä ja on nykyisellä tahdillaan perillä joskus elokuun lopulla. Poljennon seuranta jatkuu vielä ainakin ensi keskiviikkoon asti.

Markku Leppälä on jatkanut tasaista ajoaan ja on nyt yhdentenätoista. Ajotunteja päivässä on viime aikoina kertynyt 12 ja 15 välille. Markun sijoitus parani tänään yhdellä, kun edellä ajanut Bo Dudley kolaroi ja jätti leikin kesken. Ero edellä ajavaan Jay Petervaryyn on venähtänyt jo 230 kilometriin ja takaa-ajajatkin ovat yli 100 kilometrin päässä. Nykyistä tahtia ajaen edessä on vielä kuusi täyttä ajopäivää.

Päivä 24

24. päivä Trans Am Bike Racea on alkanut ja maaliin Yorktowniin on saapunut kymmenen ensimmäistä ajajaa. Useimpien sijoitukset pysyivät ennallaan aina ensimmäisestä viikosta alkaen. Poikkeuksina Sarah Hammondin tasainen valuminen kärkipaikalta lopulta kuudennelle sijalle ja Jay Petervaryn viikon kestänyt loppukiri. Jay saapui Newton bike shopille noin 15. sijalla ja oli siinä vaiheessa vielä yli päivän Markku Leppälää jäljessä. Maalissa Jay oli kahdeksantena, kaksi päivää Markkua aiemmin.

DSC_0613

Kuva: Trans Am Bike Race

Sarah Hammondin tunnelmia matkalta voi kuunnella Cycling tipsin haastattelusta.

Ensimmäisenä päivänä kolaroinut Laura Scott on jättänyt leikin kesken. Kolarissa murtunut olkapää alkoi vaivata liikaa.

Poljento on seurannut lähinnä itään, Yorktowniin, ajavia pyöräilijöitä, mutta myös länteen, Astoriaan, on matkalla väkeä. Kärjessä on Jason Marshall, jolla on vielä reilut 1000 kilometriä matkaa maaliin. Jasonin Twitter-tili on hieno kuvagalleria reitin varrelta. Jason ”ohitti” pari päivää sitten häntäpäätä valvovan Thomas Cameron. Thomas oli Adventure Cyclist Associationin haastateltavana. ACA on se järjestö, joka Trans Am -reitin 40 vuotta sitten laati.

Muissa uutisissa Race across Americaan startannut Kari Rouvinen on joutunut keskeyttämään. Kukaan suomalainen ei ole edelleenkään ajanut RAAM:aa maaliin.

Nicole Reist teki RAAM:ssa uuden naisten ennätyksen ajalla 11 päivää, 14 tuntia ja 25 minuuttia.

Toisaalla Tour Dividessa Mike Hall on parantanut reittiennätyksen uuden päivän puolelle. Uusi ennätys on 13 päivää, 22 tuntia ja 50 minuuttia. Markku Leppälä on yhdennellätoista sijalla ja matkaa on tätä kirjoitettaessa jäljellä 100 kilometriä. Etumatkaa takana ajavaan italialaiseen Enrico Comunelloon on 40 kilometriä. Molemmat ovat ajaneet lähes 30-tuntista päivää. Viimeistään huomenna kuulemme toivottavasti Markun tuoreet kommentit tästä yli kolmen viikon yhtäjaksoisesta pyörälenkistä.

Maalissa

Suomalaisyleisön osalta Trans Am Bike Racena tunnetut pisteidentuijottelutalkoot lähenevät loppua. Kärki on maalissa ja ainoa suomalaisosallistuja, Markku Leppälä, saapui maaliin eilen tiistaina. Markun loppuaika oli 23 päivää, 8 tuntia ja 45 minuuttia, keskipäivämatkaksi tuli noin 295 kilometriä ja sijoitus oli 11. Maaliin Yorktowniin on saapunut ajijia tasaiseen tahtiin ja perillä on nyt 23 ajajaa. Matkalla on vielä kolmisen kymmentä henkeä.

Kyselimme Markun mietteitä urakan päätteeksi.

3 asiaa, mitä näin Trans Amin aikana:

 1. ”Maaston monimuotoisuus yllätti, varsinkin se, kuinka nopeasti koko ympäristö saattaa muuttua pelkästään ylittämällä yhden mäen.”
 2. ”Amerikkalaiset tykkäävät retkeilystä, ja kun sitä harrastetaan, on välineet myös isoja. En ole aiemmin nähnyt bussin kokoisia retkeilyautoja.”
 3. ”Maaseutu voi olla välillä todella autiota. Yhtenä yönä vastaan tuli enemmän peuroja kuin autoja.”

3 asiaa, mitä opin Trans Amin aikana:

 1. ”Auringonnousu on parasta aikaa polkea: ei liikennettä, ei tuulta, maisemat kauneimmillaan.”
 2. ”Kaikkeen mahdolliseen ei voi varauta, välillä on pakotettu improvisoimaan.”
 3. ”Haastavinta näissä kisoissa ei ole pyöräily vaan unen jaksottaminen ja väsyneisyyttä vastaan taisteleminen.”

Ja vielä, mitä olisin halunnut tietää ennen Trans Amia:

”Huoltoaseman ruoka on aina pettymys.”

Markku jatkoi ruokailusta, että hän söi muualla kuin huoltoasemilla 0-2 kertaa päivässä seudusta riippuen. Kyläkauppojen valikoima oli yleensä samaa tasoa kuin huoltoasemien kaupoissa. Hän arvioi, että puolet saaduista kaloreista tuli urheilujuomista ja M&M:stä. (toim. huom. Tämä vastaisi 50%/50%-osuuksilla varovasti arvioiden 160 litraa limua ja 60 kg M&M:iä.)

Trans Am on Markun osalta ohi ja voittajan on helppo hymyillä.

Voittajan sikäli, että tie on kurja ja kivinen eivätkä läheskään kaikki saavuta maaliviivaa. Vaikka kyseessä on lopulta pyöräkilpailu, niin pärjääminen on kiinni aivan muista tekijöistä. Vaikka et teknisesti ottaen olisikaan eksyksissä, väliin mahtuu päiväkausia, ettei sinulla ole aavistustakaan missä olet. Vaatii hermoja ja itseluottamusta jatkaa aina vain eteenpäin. Olisi liioiteltua kutsua Trans Amia hektiseksi, mutta ajajat joutuvat tekemään jatkuvasti valintoja, jotka vaikuttavat heidän perille pääsyynsä. Käynkö kaupassa tässä vai luotanko siihen, että tulee vielä seuraava? Pyörästäni kuuluu outoja ääniä, pitäisikö tehdä jotain? Herätyskello soi, kisakello käy, käännänkö kylkeä vai hyppäänkö pyörän päälle? Kaupan päälle vielä kotijoukot seuraavat jokaista liikettäsi toisella puolella maapalloa.

Jälleen nähtiin, että tavalliset ihmiset tavallisilla polkupyörillä pystyvät halutessaan polkemaan Yhdysvaltojen halki ilman ulkopuolista apua. Sille kelpaa kilistellä kohtalontovereiden kanssa.

Poljennon Trans Am -seuranta on tältä erää ohi. Kiitoksia kaikille lukijoille ja laittakaa palautetta, jotta tiedämme, mitä tehdä seuraavalla kerralla paremmin. Siniset pisteet aloittavat vaelluksensa taas heinäkuun lopulla, kun Transcontinental Race Belgiasta Turkkiin alkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>