Ratapyöräilyn kilpailulajit

Ratapyöräilyssä kilpailijat kilpailevat maaston sijaan sisähalliin rakennetuilla radoilla eli velodromeilla. Ratapyöräily koostuu tänä päivänä useista eri kilpailulajeista, joista suosituimmat ovat seuraavat:

1. Aika-ajo

Aika-ajossa jokainen kilpailija ajaa omalla vuorollaan matkan, joka on ennalta määritelty. Voittaja määräytyy sen mukaan, kuka ajaa omalla vuorollaan parhaimman ajan.

2. Eräajo eli sprintti

Sprinttiin osallistuu kaksi kilpailijaa, jotka kilpailevat toisiaan vastaan. Ratakierrosten määrä vaihtelee, mutta idea on sama; ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa. Sprintin parit määräytyvät karsinnan perusteella, eli parhaiten sijoittunut ajaa viimeiseksi sijoittunutta vastaan ja niin edelleen.

3. Joukkuesprintti

Joukkuesprintti koostuu joukkueista, joissa jokaisessa on kolme pyöräilijää. Erät koostuvat kolmesta ratakierroksesta, joissa kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan. Erän voittajan pääsee jatkoon ja häviäjä putoaa kilpailusta pois.

4. Takaa-ajo

Takaa-ajossa pyöräilijät lähtevät liikkeelle kaksi kerrallaan, toinen radan toiselta puolelta ja toinen toiselta puolelta. Riippuen kilpailusta, erän voittaa se, joka saa paremman ajan tai ajaa vastustajansa ensimmäisenä kiinni.

5. Joukkuetakaa-ajo

Joukkuetakaa-ajon idea on periaatteessa sama kuin yllä mainitussa takaa-ajossa. Ainoana erona on se, että joukkuetakaa-ajossa kilpaillaan joukkueiden kesken. Laji on ollut itse asiassa katkeamaton osa olympialaisten ohjelmaa jo vuodesta 1920 lähtien.

6. Keirin

Keirin kostuu kahdeksasta kierroksen mittaisesta erästä, jossa ensimmäisten 5,5 kierroksen aikana kilpailijat ajavat moottoripyörän perässä. Keirin on kotoisin Japanista, jossa kilpailijat joutuvat suorittamaan kilpailulajiin vaadittavan tiukan koulutuksen.

7. Pisteajo

Pisteajo on yhteislähtökilpailu, jossa pisteitä kerätään eri kierroksilla eri kaavoilla. Pisteajon voittaja määräytyy sen mukaan, kuinka paljon pisteitä kisaan osallistuneet pyöräilijät ovat pystyneet keräämään.

8. Pariajo

Pariajo eli madison (nimetty New Yorkissa sijaitsevan Madison Square Gardenin mukaan) koostuu kahdesta joukkueesta, joiden välillä käydään viestikilpailu. Kummassakin joukkueessa on kaksi kilpailijaa ja vaihdot suoritetaan joukkueiden välillä vapaasti lennosta.

9. Linja-ajo

Linja-ajossa eli scratchissa kaikki kilpailijat lähtevät liikkeelle samaan aikaan. Kilpailun voittaa ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt kilpailija.

10. Omnium

Omnium tarkoittaa ratapyöräilyn moniottelua, joka koostuu sekä miesten että naisten sarjoista, joissa ajetaan useita eri ajoja. Lajin voittaja on se, jonka sijalukujen yhteenlaskettu summa eri ajoissa on kaikkein pienin.