kesäkuu 30, 2015

Pyörän viikko: Valtikka on siirtynyt

Pyörän viikko -palsta kertaa maanantaisin lyhyemmin edellisen viikon pyöräilyaiheisia tapahtumia sekä vinkkailee hieman tulevasta. Palstaa pitää Niki. Pyörän viikko lomailee heinäkuun.

Nyt on maantiepyöräilyn SM-mitalistit saatu selville, ja osoitettu selvästi, ketkä ovat terävin kärki tällä hetkellä. Ilahduttavasti miehissä tämä tarkoittaa TWD-Länkenin Samuel Pökälää ja naisissa Bigla Pro Cyclingin Lotta Lepistöä, joilla molemmilla tulee olemaan hieno kansainvälinen ura edessään.

Lotta ei juuri nostetta enää uralleen edes tarvitse – se on jo täydessä liidossa – mutta Pökälälle tuplamestaruus tuo varmasti kaivattua pöhinää ammattilaissopimusneuvotteluihin.

Poljento tulee vielä paneutumaan varsinkin yhteislähtöihin suuremmalla tarkkuudella, mutta tässä jo lyhyet kuvaukset sekä tempon että yhteislähdön tapahtumista.

SM-Tempo

Aika-ajo ei tarjonnut suuria yllätyksiä. Märkä keli ja olemattomalla pistosuojauksella varustetut tempotuubit lisäävät rengasrikkojen riskiä, mutta onneksi välinerikot eivät sekoittaneet kärjen järjestystä, ja oikeat miehet ja naiset nousivat podiumille.

Naisissa Lepistön ylivoima oli selkeää ja hän vei mestaruuden nimiinsä yli minuutin erolla toiseksi tulleeseen CCH:n Merja Särkiojaan. Bakussa Suomea edustanut Sari Saarelainen ajoi kolmanneksi.

2015_SM-Tempo-34 (1)

Ammattilaisen tyylinäyte. Kuva: Petteri Hannula

Miehissä Pökälä uusi odotetusti mestaruutensa, mutta piinkovana aika-ajana tunnettu ja useita suomenmestaruuksia lajissa voittanut CCH:n Matti Helminen pani kovasti kampoihin jääden vain 15 sekuntia Pökälälle. Ei Veikkanenkaan kauaksi jäänyt, hän hävisi voittajalle 22 sekuntia.

2015_SM-Tempo-43

Pökälä turboahtaa happea koneeseen kuin Tony Martin. Kuva: Petteri Hannula

Tempotulokset.

SM-maantie

Poljento tulee kirjoittamaan pidemmän ja syväluotaavamman artikkelin maantielähdöistä, joten aion käydä läpi vain päällimmäisiä fiiliksiä tuoreeltaan.

Vaikka Lepistö jättikin ratkaisun loppukiriin, oli hän naisissa silti ylivoimainen alusta loppuun. Livestriimiä seuratessa tuli selväksi, että Lotta kontrasi Saarelaisen kaikki irtautumisyritykset vaivatta. Kun Lepistö katsoi oikean hetken tulleen, ei hänen iskuunsa noin puoli kilometriä ennen maalia ollut kenelläkään mitään sanottavaa.

Loppukiri sijoista kaksi ja kolme sen sijaan oli erittäin tiukka. Livestriimin kuvakulmasta näytti kuin Pia Pensaari olisi ollut selkeästi edellä aina maaliviivalle asti, mutta maalikamerakuva alla näyttää totuuden: Laura Vainionpää voitti Pensaaren kiekon mitalla.

sm-N-Elite

Loppukiritaisto. Kuva: Aika-Bussi

Miesten kilpailun tahdin määräsi vahva kuuden ajajan irtiotto, josta Pökälä irtosi 40 kilometriä ennen maalia. Loput irtiotosta ajettiin kiinni pääjoukosta irtaantuneen ryhmän toimesta, ja Pökälän jälkeiset paikat tuloslistalla menivät Jussi Veikkaselle ja Matti Helmiselle.

11705571_10153201327107771_579147287_o

Lepistö ajoi 120 kilometrin palauttavan lenkin miesten pääjoukon mukana ja siirtyi sitten katsomoon. Kuva: Matti Ouvinen

Miehissä siis sama kolmikko täytti podiumin sekä aika-ajossa että maantiellä. Tämä on harvinaista, kuten on myös Pökälän tuplamestaruus.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Pökälän voitot ovat paras mahdollinen lopputulos suomalaiselle pyöräilylle. Samuel tuntuu nyt olevan todellisen läpimurron kynnyksellä, ja mestaruuspaitaa arvostetaan aina ammattilaistalleissa – tuplamestarista puhumattakaan. Myöskään Jussia ei näyttänyt sunnuntaina harmittavan mestaruuspaidan siirtyminen nuoremmalle seurakaverille.

Jos missasit kisat, ei hätää – voit katsoa ne Live cycling streams Finlandin tarjoamana tallenteena. Ei muuta kuin popcornit paistumaan ja melkein kahdeksan tunnin edestä pyöräilyviihdettä ruudulle pyörimään!

Tulokset: Naiset ja juniorit sekä miehet ja MU-23.

Naisten kilpailu:

 

Miesten kilpailu:

 

Artikkelikuva: Matti Ouvinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>