kesäkuu 3, 2016

Pyörämatka Amerikan halki alkaa – Oletko valmis?

Trans Am Bike Race (TABR) on pitkä pyöräkilpailu Yhdysvaltojen halki. Reitti kulkee Astoriasta (Oregon) Yorktowniin (Virginia) pääasiassa pitkin rauhallisia sivuteitä. Perinteikäs reitti kartoitettiin vuonna 1976 pyöräretkelle, jolla muistettiin Yhdysvaltojen 200-vuotista itsenäisyyttä. Osallistujat joutuvat kuluttamaan maantietä noin 7 000 kilometrin matkan.

http://transambikerace.com/photos/Kuva: Trans Am Bike Race.

Kolmatta kertaa ajettavan Trans Amin säännöt ovat yksinkertaiset: Peesaaminen on kielletty, järjestetty huolto on kielletty, ja kun kello on kerran saatu käyntiin, se ei pysähdy ennen kuin sekä pyörä että ajaja ovat maalissa. Ainoa poikkeus huoltosääntöön on, että postitse saa etukäteen lähettää itselleen tavaraa matkan varrelle.

Säännöillä tavoitellaan tilannetta, jossa jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus pärjätä ja kaikki joutuvat itse valitsemaan, mitä tekevät kohdatessaan hidasteita aina karhuista puhjenneisiin renkaisiin. Tänä vuonna TABR:ssa on ensimmäistä kertaa myös parikategoria, jossa saa ajaa kaverin kanssa. Parin jäsenet saavat peesata ja auttaa toisiaan, mutta muuten heihin pätee samat säännöt kuin yksilöihin.

http://transambikerace.com/photos/Kuva: Trans Am Bike Race.

TABR:en voi käytännössä osallistua kuka tahansa eikä se maksa mitään. Tapahtumassa ei myöskään ole aikarajaa eli ajoon kuluu juuri niin pitkään kuin siihen kuluu. Tähän mennessä nopein aika on vuodelta 2014 Mike Hallin nimissä. Häneltä matkaan kului 17 päivää ja 16 tuntia eli päivämatkat olivat noin 400 kilometriä. Naisten ennätys on samalta vuodelta ja Juliana Buhringin nimissä. Hänen aikansa oli 20 päivää ja 23 tuntia.

Kyseiset henkilöt sattuvat olemaan myös miesten ja naisten maailmanympäripyöräilyn ennätysten haltijat. Guinness World Records on viime vuosina muuttanut, kiertänyt, venyttänyt ja paukuttanut maailmanympäripyöräilyn sääntöjään sen verran, että ennätyksiä on vaikea vertailla. Ennätyksen sääntöjä ja niiden muutoksia voi lukea tarkemmin Wikipediasta.

http://transambikerace.com/photos/Kuva: Trans Am Bike Race.

Lähtölaukaus kajahtaa lauantaina 4.6. kello 8 (18 Suomen aikaa). Matkaan lähtee noin 90 pyöräilijää ja mukana on myös suomalainen Markku Leppälä. Haastattelimme Markkua ja teimme tupatarkastuksen hänen pyöräänsä.

13248394_10154223620591952_6188098040482943505_o

Markku Leppälä lähtötunnelmissa.

Mitkä ovat tunnelmat pari viikkoa ennen lähtölaukausta?

Mikä matkassa jännittää eniten?

 

Matkaan pitää varautua huolellisesti ja ajo käydä mielessä läpi etukäteen. Ainakin ne yllätykset, jotka varmasti tulevat matkalla vastaan, pitää osata hoitaa kunnialla läpi. Lähes neljä viikkoa uudessa maassa oman onnensa nojassa ei ole kenellekään läpihuutojuttu.

Mitä kuuluu päiväohjelmaan Trans Amin aikana?

 

Tavallinen päivä koostuu itsestä huolehtimisesta, riittävästä ravinnosta ja levosta. Ja etenkin pitää muistaa pyöräillä.

Miten olet tutustunut reittiin?

 

Mitä paremmin reitti on mielessä, sitä vähemmän tulevasta tarvitsee stressata pyöräilyn aikana. Karttoihin tutustuminen ja aiempiin tapahtumiin osallistuneiden kokemukset ovat tärkeää tietoa matkaan valmistautuvalle.

Millainen on pyöräilytaustasi?

 

Trans Amissa lähtöviivalla on hyvin erilaisella pyöräilytaustalla olevia ajajia. Mukana on tälläkin kertaa niin pitkien matkojen ensikertalaisia kuin vastaavien tapahtumien kärkinimiä. Joka tapauksessa osallistujien aikaeroja mitataan kalenterilla eikä kellolla.

Miten olet valmistautunut Trans Amia varten?

 

Markku ei ole vielä ehtinyt ajaa yhtään yli 340 kilometrin lenkkiä saati sitten yön yli lenkkejä. Se tekee suorituksen seuraamisesta entistäkin kiinnostavampaa, koska kokemusta molemmista karttuu ensimmäisestä päivästä alkaen.

Mun pyörä: Markku Leppälä

 

Trans Amin, kuten muidenkin pitkien pyörämatkojen, pyörät ovat aina yksilöitä. Vaikka päämäärä on kaikille sama, valitut välineet vaihtelevat kuin yö ja päivä. Jotkut vannovat kestävyyden ja toiset keveyden nimeen. Yhdet panostavat majoitusvarusteisiin ja toiset tietävät nukkuvansa taivasalla. Etenkään varustelista ei koskaan ole täydellinen vaan aina jotain pitää muuttaa seuraavaksi kerraksi.

Näin seuraat Trans Am Bike Racea

Kilpailun kulkua on helpoin seurata Trackleadersissa. Sieltä voi seurata sekä kokonaistilanteen että yksittäisten ajajien etenemistä. Ajajien omilla sivuilla on myös linkkejä sosiaalisen mediaan, josta heidät tavoittaa. Osallistujan läsnäolo somessa on hänestä itsestään kiinni eli joiltakin nähdään paljon kuvia ja tunnelmia matkan varrelta, kun taas toisista ei kuulla mitään ennen maalia.

Päivästä päivään kiinnostavia asioita ovat etenkin taukojen pituudet. Ajaessaan osallistujat ovat suunnilleen yhtä nopeita, mutta satulasta poisoloon kulutettu aika vaihtelee.

Poljento seuraa Trans Am Bike Racea Facebookissa. Luvassa on myös osallistujien esittelyjä. Voit lähettää meille kysymyksiä kommenteissa. Pyrimme vastaamaan niihin kisaraporteissa.

Teksti: Mikko Mäkipää
Kuvat ja videot Markku Leppälästä sekä jälkikäsittely: Jaakko Alajoki

1 kommentti

  • Onnea kilpailijoille! Mainittakoon vielä että vuoden 2014 Trans Am Bike Racesta (jossa Mike Hall ja Juliana Buhring ajoivat ym. ennätyksensä) on tehty äärimmäisen hyvä dokumenttielokuva, ”Inspired to Ride”: http://watch.inspiredtoride.it/ – suosittelen lämpipmästi kaikille pyöräilyn ystäville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>