Pyörällä Euroopan läpi

Pyörällä Euroopan läpi voi tuntua lähes mahdottomalta ajatukselta. Samalla moni ei kuitenkaan huomioi, että tänä päivänä Euroopan maita ympäröivät toinen toistaan laadukkaammat ja turvallisemmat pyöräilyreitit, joiden ansiosta ajatus pyöräreissusta Euroopan läpi on enemmän kuin vain unelma.

Suomesta Ruotsiin ja Tanskaan

Yksi yleisimmistä pyöräilyreiteistä käy Ruotsin, Tanskan ja Saksan kautta Ranskaan. Monet aloittavat matkan matkustamalla Ruotsiin tai Tanskaan lautalla. Matka voi alkaa esimerkiksi Ruotsin Helsingborgista. Pohjoismaissa sää on usein tuulinen ja sateinen myös kesällä, joten matkaan kannattaa varata hyvin aikaa.

Monet pyöräilijät yöpyvät matkan varrella teltassa, mikä on samalla sekä seikkailullinen että edullinen majoitusvaihtoehto. Toiset pyöräilijät taas varaavat matkan varrelta majoituksen esimerkiksi Bed & Breakfast -tyylisissä majoituksissa, mutta tällöin varaus kannattaa tehdä etukäteen ja pyöräilyreitti sekä etenemisaika suunnitella tarkemmin. Telttailussa hyvänä puolena on sen edullisuuden lisäksi se, että telttapaikkoja löytyy reittien varrelta runsaasti, jolloin yöpyä voi oikeastaan missä tahansa vaiheessa matkaa. Lisäksi telttaillessa ei muiden majoituspalveluiden tapaan tarvitse huolehtia sisään- ja uloskirjautumisajoista.

Pyörällä kulkeminen Ruotsissa ja Tanskassa on todella turvallista. Erityisesti Tanskan pyöräilykulttuuri sopii loistavasti kaikille pyöräilijöille, sillä maa ja erityisesti pääkaupunki Kööpenhamina on varustettu loistavilla pyöräilyreiteillä. Maan läpi kulkee niin kutsuttu kansallinen pyöräilyreitti, jonka varrella matkailijat pääsevät nauttimaan upeista maalaismaisemista. Matkan varrelta löytyy myös julkisia laavuja, joissa on peseytymismahdollisuudet.

Tanskasta Saksaan

Saksassa matkustaminen on huomattavasti Pohjoismaita edullisempaa. Myös matka taittuu helpommin, sillä tällä alueella pyöräilyreitit kulkevat tasaista maastoa, joten suurempia ylä- ja alamäkiä reitiltä ei löydy. Matkan varrelta löytyy myös monipuolisia majoitusalueita, joista löytyy sekä ruoanlaitto- että peseytymismahdollisuuksia. Myös monet paikalliset perheet majoittavat maan läpi kulkevia pyöräilijöitä.

Saksasta Ranskaan

Ranskaa lähestyessä on tärkeää, että riittävästä nesteytyksestä huolehditaan, sillä kesällä lämpötilat nousevat Pohjoismaita huomattavasti korkeimmiksi. Reitti Saksasta Ranskaan voi kulkea esimerkiksi Alankomaiden ja Belgian kautta, jolloin matkan varrella päästään tutustumaan myös uusiin paikkoihin ja kulttuureihin.

Ranskan rajaa lähestyttäessä maasto muuttuu huomattavasti raskaammaksi, sillä maisemat muuttuvat vuoristoksi. Loppumatka voi olla monelle pyöräilijälle rankka, joten lepopaikkoja voidaan tarvita matkan varrella enemmän. Monilla matka päättyy Pariisiin, josta Suomeen palataan esimerkiksi junalla tai lentäen.