Pyöräily kesäolympialaisissa

Pyöräily on ollut osana kesäolympialaisten lajeja aina modernin olympialiikkeen syntymän jälkeen vuodesta 1896 lähtien. Tästä lähtien olympialaisissa on ollut aina mukana vähintään miesten maantiepyöräily sekä viisi miesten ratapyöräilyn kilpailulajia. Maastopyöräily saapui sekä miesten että naisten lajien kisaohjelmaan vuonna 1996 ja BMX-pyöräily vuonna 2008.

Miesten lajit

Miesten maantiepyöräilyssä on ollut mukana vuosien saatossa neljä eri lajia: maantieajo, joukkuemaantieajo, aika-ajo ja joukkueaika-ajo. Mikään näistä lajeista ei ole ollut mukana kesäolympialaisissa yhtäjaksoisesti. Eniten kilpailuja on kuitenkin nähty maantieajon osalta, joka saapui kesäolympialaisten ohjelmaan jo vuonna 1896. Se onkin kuulunut yhtäjaksoisesti kesäolympialaisten ohjelmistoon vuoden 1928 Amsterdamin kesäolympialaisista lähtien.

Miesten ratapyöräilyn ohella kesäolympialaisissa on nähty runsaasti erilaisia lajeja. Mukaan ovat päässeet vuosien varrella keirin, omnium, joukkuetakaa-ajo, sprintti, joukkuesprintti, madison, pisteajo, takaa-ajo sekä ¼, ⅓, ½, 1, 2, 5 ja 25 mailin ajo. Lisäksi siellä ovat 660 jaardin ajo, 5, 10, 20, 25, 50 ja 100 kilometrin ajo, 12 tunnin ajo, tandem ja aika-ajo. Näistä lajeista joukkuetakaa-ajo ja sprintti ovat olleet yhtäjaksoisesti edustettuina vuodesta 1920 lähtien.

Maastopyöräily taas on kuulunut yhtäjaksoisesti kesäolympialaisten pyöräilylajeihin aina vuoden 1996 Atlantan olympialaisista lähtien, jolloin se saapui osaksi virallista kisaohjelmaa. BMX-lajissa on puolestaan kisattu sekä vuoden 2008, 2012 ja 2016 olympialaisissa sen jälkeen, kun lajista tuli osa kesäolympialaisten virallista kisaohjelmaa Pekingin olympialaisissa vuonna 2008.

Naisten lajit

Pyöräily saapui naisten lajiksi kesäolympialaisissa huomattavasti miehiä myöhemmin, vuonna 1984. Maantiepyöräilyn osalta naisten lajeissa mukana ovat olleet maantieajo ja aika-ajo. Molemmat lajit lisättiin kisaohjelmaan Los Angelesin kesäolympialaisissa vuonna 1984, mistä lähtien molemmat lajit ovat olleet mukana kesäolympialaisissa yhtäjaksoisesti.

Ratapyöräilyn osalta naisten lajeiksi saapui ensimmäisenä sprintti vuonna 1988. Vuotta myöhemmin mukaan tuli takaa-ajo ja seuraavien vuosien aikana kisaohjelmistoon saapuivat myös piste-ajo, aika-ajo, joukkueajo, joukkuetakaa-ajo, omnium ja keirin. Piste-ajoa, aika-ajoa ja takaa-ajoa ei ole järjestetty vuoden 2008 olympialaisten jälkeen. Maastopyöräily ja BMX-pyöräily puolestaan lisättiin kisaohjelmistoon samaan aikaan miesten vastaavien kanssa, vuosina 1996 ja 2008.

Vuoden 2012 Lontoon kesäolympialaiset olivat ensimmäiset olympialaiset, joissa sekä miehillä että naisilla oli yhtäläinen määrä pyöräilylajeja osana kisaohjelmaa. Aikaisemmin olympialaisissa miesten pyöräily on ollut enemmän edustettuna.