toukokuu 17, 2016

NEA 2016: Näytön paikka

Naisten kansainvälinen etappiajo oli tänä vuonna virallinen UCI 2.2 -kilpailu, ja kun pelissä olivat myös Rion pilettiin oikeuttavat pisteet, vieraita todella tuli myös ulkomailta asti.

Maajoukkueensa kisaan asettivat Espanja, Viro ja Israel, ja Virosta lahden yli matkasi maajoukkueen lisäksi toinenkin tiimi (KJK Team). Myös Ugandasta oli ilmoittautunut viisihenkinen joukkue, joka tosin ei tainnut koskaan päästä lähtöviivalle asti. Sari Saarelainen toi mukanaan Let’s Go -tiiminsä, jossa kisasi suomalaisten lisäksi myös brasilialainen Flavia Oliveira ja Norjaa edustava Vita Heine, ja myös suomalaisessa AHH Cycling Teamissa oli kaksi sveitsiläisvahvistusta. Suomalaisjoukkueita kisassa oli edellä mainitun lisäksi Focus Ladies, Team Velo Cycling ja CCH Racing Women.

26718575350_44af2a3f09_kAHH Cycling Teamin värejä. Kuva: Matti Ouvinen.

Viime vuoden kokonaiskilpailun voittanut Laura Vainionpää ajoi Focus Ladiesien riveissä. Poljento jututti Lauraa kisojen alla, ja kuten arvata saattaa, lähtölistan perusteella odotuksissa oli aiempaa kovemmat kisat. Vainionpäälle on viime aikoina kuitenkin kertynyt rutkasti kisakokemusta Belgiasta, joten hän uskoi myös omiin mahdollisuuksiinsa:

 

Prologin uusi reittiennätys

Kisat avasi perinteiseen tapaan Baanalla ajettava prologi, joka on tullut Pia Pensaarelle (Team Velo Cycling) jo varsin tutuksi. Pensaari sijoittui viime vuonna kokonaiskilpailun toiseksi häviten Vainionpäälle vain sekunnin murto-osia.

Ratapyöräilyssäkin menestynyt Pia jakoi meille mietteitään prologista ennen kisaa. Myös varsinaisesta ajamisesta Pensaari suoriutui mallikkaasti häviten prologin nopeimman ajan ajaneelle – ja uuden reittiennätyksen tehneelle – Saarelaiselle vain 2,88 sekuntia.

Kolmanneksi prologilla sijoittui Israelin Shani Bloch, jolle oltiinkin koko joukkueen voimin tultu hakemaan UCI-pisteitä. Bloch oli ennen etappiajoa rankingissa sijalla 96, ja hänen on myös pysyttävä sadan parhaan joukossa toukokuun loppuun, jotta olympiahaaveet voivat toteutua. Bloch olisi Israelin ensimmäinen olympiaedustaja pyöräilyssä sitten 1960-luvun.

Israelin pyöräilyliiton Yarden Gazitin tunnelmat ennen kisoja:

 

26718585530_9218e01040_kIsraelin maajoukkue. Kuva: Matti Ouvinen.

Kuolemista pyörän päällä

Toinen kisapäivä alkoi 10 kilometrin aika-ajolla, joka uhkaavasta säästä huolimatta saatiin ajaa kuivalla asfaltilla. Nopeimman ajan (14:15,98) kellotti team Let’s Go:n Heine, jonka perässä tulivat Saarelainen ja Bloch.

Viron Liisi Rist ajoi neljänneksi. Myös hän on UCI-pisteiden perässä, kuten joukkueenjohtaja Siim-Erik Alamaa kertoi Poljennolle kisanalusviikolla:

 

Pensaari sijoittui aika-ajossa viidenneksi. Tässä hänen mietteitään tempoajamisesta:

Naisten kisan kanssa samanaikaisesti ajettiin myös kansallinen nuorten etappiajo. Viivi Puskala (CCH Racing Women) ajoi N18-sarjan nopeimman aika-ajon. Myös Viivi kertoi Poljennolle etukäteen, mitä mieltä hän on tästä kilpapyöräilyn alalajista:

Naisten kisan kokonaistilanne kärjen osalta aika-ajoetapin jälkeen oli Heine, Saarelainen, Bloch, Pensaari, Rist.

Sataa, sataa, ropisee

Muutama tunti lauantain aika-ajon päättymisen jälkeen starttasi vielä maantie-etappi, jonka aikana pisaroita saikin väistellä toden teolla.

26941543281_918e219405_kLaura Vainionpää (oikealla) iskee. Kuva: Matti Ouvinen.

Etappi päättyi massakiriin, josta Pensaari korjasi potin.

26941543111_3846596bd0_kEtappivoittajan tuuletus. Kuva: Matti Ouvinen.

Usein hyvien tulosten takana on rakkaus lajiin, ja niin vaikuttaa olevan myös Pensaaren kohdalla, kun hän alla kertoo, mikä on parasta pyöräilyssä. Kokopäivätyössä käyvä Pensaari kertoi myös Poljennolle, että työt todennäköisesti tasapainottavat arkea sopivasti estäen häntä harjoittelemasta liikaa: työpäivän aikana ehtii palautua treeneistä, ja toisaalta treeneissä työstressi unohtuu.

Kokonaiskilpailun kärjen järjestys säilyi samana.

Ei lepoa pyhänäkään

Naisten etappiajo on perinteisesti päättynyt sunnuntaina ajettavaan Eläintarhan kortteliin, joka UCI-säädösten takia oltiin tänä vuonna jouduttu vaihtamaan maantiekisaksi. Espoon ja Nurmijärven rajamailla ajettu 10,6 kilometriä pitkä ympyräreitti sisälsi Rinnekodin nousun, jonka kilpailijat saivat kisan aikana tahkota ylös yhteensä yhdeksän kertaa. Maali sijaitsi mäen päällä.

Heti etapin alussa espanjalaiskuski Ainara Arteaga irtosi pääjoukosta ollen parhaimmillaan yli 1,5 minuuttia muita edellä. Hän oli tuolloin kokonaiskilpailussa 15., joten uhatakseen Heinen johtopaikkaa hänen olisi täytynyt myös pysyä asemassaan etapin loppuun asti.

Etapin loppupuolella hatka täydentyi toisella espanjalaisella ja Vainionpäällä, mutta lopulta irtiottoyritykset kuitenkin sulivat, ja etappi päättyi mäkikirikamppailuun. Heine sinetöi kokonaiskisan voittonsa ottamalla myös etappivoiton.

26750617270_56db82635e_kVita Heine maalimäen päällä. Kuva: Matti Ouvinen.

Viimeinenkään etappi ei tuonut muutosta kokonaiskilpailun kärjen järjestykseen. Omien sanojensa mukaan Saarelainen riskeerasi oman kakkossijoituksensa, jotta joukkuetoveri Heine pystyi säilyttämään kokonaiskisan voiton itsellään. Riskinotto kannatti, sillä Heinen voiton lisäksi Saarelainen säilytti oman sijoituksensa pitämällä Shani Blochin takanaan yhden sekunnin turvin.

”Etapit olivat mielenkiintoisia. Oli lauantain kirimaali kirinaisia varten ja sunnuntain kova mäki. Kun olisi vain satanut vähemmän. NEA oli hieno kisa, toivottavasti tulemme ensi vuonnakin.”
Miriam Bar-on, Team Israel

Israelin joukkue keräsi tavoitteensa mukaisesti Blochille lisää UCI-pisteitä. Tällä hetkellä Bloch on olympiarankingissa sijalla 81. Viron Rist on sijalla 125.

Suomalaisista Lotta Lepistön tueksi Rioon olisi tarjolla Saarelainen ja Vainionpää, ja NEA-menestys tullee osaltaan vaikuttamaan päätökseen siitä, kumpi olympialaisiin lähetetään. Vainionpää jäi tällä kertaa kokonaistuloksissa sijalle 11.

Kokonaiskilpailun tulokset.

Viivi Puskala voitti kansallisen N18-sarjan kokonaiskilpailun. Viivi kertoi Poljennolle hieman tämän kauden tavoitteistaan:

Artikkelikuva: Matti Ouvinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>