Miten varautua pitkälle pyörämatkalle?

Pyöräily on mitä loistavin tapa saada koko keho liikkeelle. Aina päivittäinen reitti kaupungin ympäri ei kuitenkaan riitä ja mieli alkaa uneksia yhä pidemmistä pyöräreiteistä. Pitkillä pyöräreiteillä viitataan yleensä useamman päivän kestäviin retkiin, jolloin pyörän selässä vietetään useita tunteja. Tämä on haastavaa sekä kropalle että toisinaan myös mielelle. Onneksi pitkälle pyörämatkalle on mahdollista varautua usein eri tavoin.

Varusteet

Ennen pitemmälle pyöräreissulle lähtöä on syytä varmistaa, että mukana ovat pyörän ja kypärän lisäksi kaikki tarvittavat varusteet. Mukavien ja hengittävien vaatteiden lisäksi matkalle kannattaa varata laadukkaat pyöräilykengät ja pyöräilyhanskat, sillä päivien mittaisilla matkoilla hiertymiltä on lähes mahdotonta välttyä. Asianmukaisen varustuksen myötä hiertymien määrä kuitenkin vähenee, jolloin matkakin taittuu sujuvammin.

Kypärän ja vaatteiden lisäksi mukaan kannattaa varata ajolasit. Kesäisillä säillä urheiluun suunnatut aurinkolasit toimivat, mutta kunnollisten ajolasien ansiosta matkan varrella voidaan varautua paremmin myös tuuleen ja sateeseen. Hyvät ajolasit takaavat hyvän näkyvyyden myös hieman vaativammassakin säässä.

Se, mitä kaikkea mukaan tulee pakata, riippuu pitkälti siitä, kuinka pitkälle matkalle lähdetään. Jos edessä on päivien tai viikkojen matka, ja suunnitelmissa on yöpyä teltassa matkan varrella, mukaan tulee tietysti pakata myös kaikki ruokailu- ja telttatarvikkeet. Oli matka sitten miten pitkä tai lyhyt tahansa, mukaan tulee varata juomapullo ja halutessaan myös muutama energiapatukka, jos nälkä ehtii yllättää ennen seuraavaa pysähdystä.

Pyörän huolto ja muut tarvikkeet

Ennen matkaan lähtöä on lisäksi tärkeää huoltaa pyörä; ja vaikka edellisestä huollosta olisi vain vähän aikaa, pyörä on aina syytä näyttää asiantuntijalla ennen matkaa. Tällä tapaa voidaan varmistaa, että pyörälle ei satu suurempia onnettomuuksia kesken matkaa. Huollon lisäksi mukaan tulee pakata muutamia lisävarusteita, jotka pelastavat matkan varrella monelta yllättävältä tilanteelta. Sisäkumi, paikkasarja ja rengasraudat ovat hyödyllisiä lisävarusteita. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa yleistyökalu ja pumppu.

Pitkille pyöräreissuille kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan myös ensiapupakkaus reissun pienempiä ja suurempia haavereita varten. Kesällä poljettaessa on tärkeää, että iho suojataan aurinkorasvalla myös pilvisellä säällä. Lisäksi puhelinten ja kameroiden akut saadaan kätevästi ladattua aurinkopaneelisella akkupankilla myös silloin, kun virtalähteitä ei näy mailla eikä halmeilla.