helmikuu 21, 2016

Maantiepyöräily uudistuu

Suomen Pyöräilyunionin alaisia maantiekilpailuja uudistetaan kaudelle 2016. Harrastajamäärien kasvaessa myös kilpailuihin houkutellaan uusia osallistujia. Uusi luokkajako madaltaa kynnystä kokeilla kilpailemista.

Miesten ja naisten Elite-lähtöjen lisäksi ajetaan kolme lähtöä kategorioille 2, 3 ja 4, joiden tarkoituksena on taata kilpailujen tasaisuus ja mielekkyys. Sarjojen ja lähtöjen määrä lisääntyy, minkä tarkoituksena on houkutella pyöräilybuumin räjähdysmäisesti kasvattamasta harrastajien joukosta uusia kilpakuskeja viivalle.

”Pyöräily on muotilaji ja kasvava harrastus, mutta tähän asti se ei ole näkynyt kilpailujen lähtöviivoilla. Kynnys lähteä kisoihin on liian suuri. Pelkästään pääkaupunkiseudun porukkalenkkien osallistujamäärät ovat nousseet sadan kuskin tienoille tavallisina arki-iltoina, ja lenkkejä on lähes joka päivälle eri puolella pääkaupunkiseutua. Kuntoajot houkuttelevat viivalle todella nopeita kuskeja ympäri Suomea, mutta varsinaisissa maantiekisoissa näistä käy vain pieni osa. Juuri näitä harrastajia yritämme houkutella kilpailuihin kolmoskategorialla. Yleisesti voi sanoa, että Suomessa kuntoilu ja kilpaileminen ovat olleet pyöräilyssä tarpeettoman kaukana toisistaan, sillä kilpailut ovat hauska osa pyöräilyharrastusta”, kertoo Antti Salonen SPU:n harraste- ja masterpyöräilyjaostosta.

Maantiekilpailujen kuninkuusluokka ratkaistaan miesten ja naisten Elite-lähdöissä. Miehet ajavat noin neljä tuntia, naiset noin kolmen tunnin kilpailun. Miesten yleisen luokan kategoria 2 – aiemmin Kilpa-sarjana tunnettu luokka –ajaa 2,5-3 tunnin kilpailun. Uutena tälle kaudelle esiteltävä kategoria 3 on suunnattu aloitteleville mieskilpailijoille. Se ajaa noin kahden tunnin kilpailun. Naisten aloitteleville kilpailijoille suunnattu kategoria 4 ajaa noin tunnin mittaisen kilpailun. Ikäkausisarja, Masters cup, ajaa samoissa lähdöissä kategorioiden 2-4 kanssa.

12038594_10153661497847771_5482078040141217683_o

Uudesta 3. kategoriasta nostetaan jo kauden aikana ylivoimaisimmat kuljettajat vanhaa Kilpa-sarjaa vastaavaan 2. kategoriaan. 

“Ikäkausiluokat ajavat kategorioiden 2-4 mukana. Mikäli yhdistetyistä lähdöistä uhkaa tulla liian suuria, ikämiehet voivat tarvittaessa ajaa myös omana lähtönään. Ikäkausikuskien mukana olosta on etua myös aloittelijoille, sillä vanhat ketut voivat jakaa kilparutiinia aloittelijoille ja ohjeistaa aloittelijoita kokemuksen syvällä rintaäänellä”, Salonen sanoo.

Uuden 3. kategorian vahvimpia ajajia nostetaan kategoriaan 2 jo kauden aikana, jotta kilpailut pysyvät tasaisina ja nopeudet aloittelijoille sopivina. Kategoria 2:sta Eliteen siirtyminen on vapaaehtoista, kuten aiemminkin. Naisille uudistus on vielä merkittävämpi, sillä aiemmin naisilla on ollut vain yksi kilpailulähtö – Elite.

Uusia tulokkaita houkutellaan myös uudella kilpailulisenssillä. Edullisempi Starttilisenssi myönnetään niille, joilla ei ollut “lentolupakirjaa” kaudella 2015. Maantiepyöräilyn Starttilisenssin saa 94 eurolla sisältäen kilpailut ja harjoitteluajot kattavan Sporttiturva-vakuutuksen. Mikäli on huolehtinut omasta vakuutusturvastaan, Starttilisenssin hinta on vain 21 euroa.

Maantieajon luokat ja kilpailujen arvioidut kestot 2016:

Maantie Cup Elite (miehet 4 h, naiset 3 h)
2. kategoria 2,5-3 h
3. kategoria 2 h
4. kategoria 1 h

Maantiekausi käynnistyy Lattomeriajosta 17.4. Ulvilassa. Järjestävänä seurana toimii Koiviston Isku.

Lisätietoa Maantie-cupista.

12711157_10153661498347771_7480523499901673908_o

Kuntoajot houkuttelevat ennätyksellisiä osallistujamääriä. Luokkauudistuksella houkutellaan harrastajia myös kilpailemisen pariin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>