lokakuu 8, 2016

Kirivoittoon keittiön pöydällä

Poljento testasi Flamme Rouge -lautapelin koeversiota. Lopullinen painos on kaupoissa 13.10.2016.

Lautapelit ja pyöräily vihdoin yhdessä

Lautapelit ovat kokeneet viime vuosina varsinaisen renessanssin. Pyöräilyn ystävälle pelihyllyissä on kuitenkin näkynyt ammottava aukko – edes erikoisliikkeistä ei tunnu löytyvän pyöräilyteemaista lautapeliä, ja muutamat asialle pyhitetyt internet-sivustot listaavat lähinnä viime vuosisadan tuotoksia. Varsinkin pyöräkisoja seuraavat ja kisakuskit itse tietävät, että taktisia aineksia ja tuurielementtejä löytyisi useammankin pelin aineksiksi.

Tähän puutteeseen yrittää nyt vastata tanskalaisen Asger Sams Granerudin suunnittelema, Lautapelit.filtä piakkoin ilmestyvä Flamme Rouge. Kyseessä on 2-4 pelaajan nopea ja taktinen peli, jossa kukin pelaaja kilpailee kahden pyöräilijän tiimillä tavoitteenaan saada kuskinsa ensimmäisenä maaliviivan ylitse. Nimensä mukaisesti pelilauta kuvaa pitkän pyöräkilpailun viimeistä kilometriä, jossa kuskit lyövät kaikkensa peliin voiton eteen. Lauta kootaan vapaasti yhdisteltävistä tiepaloista, joille tarjotaan muutama esimerkkikokoonpano.

flamme_rouge_kansi

Pelissä edetään energiakortein, joita on oma erivahvuisista korteista koostuva pakkansa jokaiselle pyöräilijälle. Yksi tiimi sisältää kaksi erityyppistä kuskia, rouleur ja sprinteur, joista ensinmainittu on energiakorteiltaan hieman parempi, mutta jälkimmäisellä on valttinaan kolme erityisen kovaa kirikorttia. Jokainen pelaaja valitsee kuskeille nostamistaan käsistä energiakortit, jotka paljastetaan yhtä aikaa muiden pelaajien kanssa, ja kuskeja liikutetaan energiakortin lukeman verran eteenpäin kärjestä alkaen. Nostetun käden käyttämättömät energiakortit palautetaan takaisin pakkaan.

Liikkumisvaiheen jälkeen seuraa peesivaihe, jolloin ruudun päähän edelläajavista kuskeista päässeet siirretään näiden perään. Lopputuloksena on yksi tai useampi kuskiryhmä, joiden keulilla ajavat luonnollisesti uupuvat, ja nostavat siten energiapakkaansa pienilukemaisen uupumuskortin uupumuskorttipakasta.

Yksinkertaista, mutta sangen taktista. Tuurille ei jätetä hirveästi sijaa pakkojen alkusekoituksen lisäksi.

Liikkumisvaiheen tulos ennen peesivaihetta.Liikkumisvaiheen tulos ennen peesivaihetta. Kolme kuskia yrittää sillata kärkihatkaan.

Peesivaiheen lopputulos: Tête de la course jättää ison raon peräpäähän.Peesivaiheen lopputulos: Tête de la course jättää ison raon peräpäähän.

Koekaniineina lisenssikuskeja ja lautapelaajia

Saimme käsiimme Flamme Rougen tuotantoa edeltävän koeversion, joka sisälsi yhden esitulostetun radan sekä lievää nappulaimprovisointia, mutta oli muuten täysin pelikelpoinen.

Kokeneiden kilpakuskien iltakisassa pääjoukko lyötiin nopeasti nauhaksi. Pelilaudan keskivaiheille edetessä kävi nopeasti selväksi, etteivät kirimiehet tätä kisaa ratkaisisi, sillä kärkikahinoissa näkyi pelkästään rouleureja. Sprintterit muodostivat alistuneesti oman gruppettonsa peräpäässä. Loppukirissä uupumuskortit nousivat ratkaisijan asemaan, sillä liki koko kisaa hallinnut kuski ns. kuoli kammelle aivan kalkkiviivoilla voittajan heilahtaessa peesistä ohi.

Vastaanotto oli positiivinen, joskin pelilaudalta kaivattiin hieman enemmän taktisia elementtejä. Lisää variaatiota tarjoavat ylä- ja alamäkipalat löytyisivät kuulemma lopullisesta painoksesta, mutta mutkat eivät siinäkään eroaisi millään tavalla suorista, mikä herätti lievää ihmetystä.

Aktiivista ajoa Nikiltä myös pelilaudalla: isku heti ensimmäiseen mutkaan.Aktiivista ajoa Nikiltä myös pelilaudalla: isku heti ensimmäiseen mutkaan.

Kokeilimme myös mökkiolosuhteissa, iskeekö peli muihinkin kuin aktiivipyöräilijöihin ja pyöräilymielisiin. Kilpapyöräilyn elementit eivät olleet juuri kellekään erityisen tuttuja, mutta pelimekaniikan kuvailu toi tottuneille lautapelaajille tarttumapintaa, ja taktisia elementtejä alettiin heti pohtia Ave Caesarin ja Formula D:n kaltaisten kilpa-ajopelien kautta. Yksinkertaisten sääntöjen ansiosta peli saatiin nopeasti käyntiin.

Niinpä saaristoetappien ensimmäinen osakilpailu ajettiin hieman kokeillen ja ihmetellen yhdessä isossa ryhmässä liki loppuun asti voittavien iskujen syntyessä vasta viimeisessä kaarteessa. Mutkien ja suorien taktinen yhtäläisyys herätti nytkin ihmetystä, mutta peesielementin voimakas vaikutus vei suurimman huomion. Kun liikkumisvaiheessa miltei palasiksi mennyt pääjoukko tuli peesivaiheessa takaisin pieneen nippuun, kuului jo epäuskoinen naurahdus: ”Ja näin sivuutetaan fysiikan lait!” Tähän oli aivan pakko tarkentaa: ”Ei, tässähän ne nimenomaan ovat toiminnassa!”

Toisella kierroksella nähtiinkin monipuolisempaa peliä, kun yksi pelaaja sai heti ensimmäisen mutkan jälkeen aikaiseksi onnistuneen irtioton. Kuten usein oikeissakin pyöräkilpailuissa, alkuhatka oli kuitenkin tuomittu epäonnistumaan. Kaksin kärjessä vuorotelleet kuskit keräsivät sellaisen määrän uupumuskortteja, että viimeisessä mutkassa koko pääjoukko tuli heilahtaen ohi.

Pelin lyhyt kesto ja yksinkertainen, mutta monipuolinen mekaniikka tekivät hyvin kauppansa, ja rantasaunalle siirryttäessä keskustelu pyörikin lähinnä pelin taktiikkaspekuloinnin ja mahdollisten ratavariaatioiden ympärillä. Seurueen värisokeaa tosin jäi harmittamaan, että eri joukkueiden pelinappulat oli eroteltu toisistaan vain värein.

Musta pelaaja on onnistunut pääsemään hatkaan.Musta pelaaja on onnistunut pääsemään hatkaan.

Peli tarjosi myös pyöräkisoja tuntevalle mainion keinon valaista muillekin hieman, minkälaisia kilpailuelementtejä esimerkiksi Ranskan ympäriajoon sisältyy. Erilaisten manöövereiden ja pelitilannemuutosten lomaan saattoi usein istuttaa hämmentävän vaivattomasti pyöräkisa-anekdootin tai pari, mikä osaltaan tuntui tuovan myös peliin lisää sisältöä ja tarinaa. Saattaakin hyvin olla, että lopullinen versio löytää tiensä ainakin allekirjoittaneen pelihyllyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>