toukokuu 9, 2015

HUG – vähän erilainen pyöräkauppa

Ensin en löydä ovea ollenkaan. Vasta toisella ohiajokerralla pieni nimikyltti kadunvarren autohallin ovessa kiinnittää huomioni. Ovikello pirahtaa kolmannella yrittämällä. Pienten virittelyjen jäljiltä ovikellossa on kuulemma pieni kosketushäiriö, eikä se toimi aina oikein. Summerin pärähdettyä soimaan avaan oven ja laskeudun alas kellarikerroksen hämärään. Olen saapunut Helsinki Underground Bikeshoppiin, hieman erilaiseen pyöräkauppaan. Alhaalla minua vastassa ovat Henri ja Anton, tuoreen pyöräliikkeen perustajat.

Jo ensivilkaisulla käy selväksi, että nyt ei olla ihan perinteisessä pyöräkaupassa. Ollaan maan alla, eikä ikkunoita ole. Tila on sisustettu avarasti ja takaseinää koristaa valtava graffiti. Esillä on vain muutamia pyöriä. Seinillä roikkuu retrorunkoja ja liikkeen takaosassa on sohva ja säkkituoleja. Normaalista pyöräkaupasta muistuttaa vain muutama tuotehylly ja perinteinen kassatiski.

”Huolsin ja rakensin omaksi iloksi pyöriä vuosia ja aloin haaveilla tekeväni sitä ammatikseni” kertoo Henri, joka on työskennellyt aikaisemmin graafikkona. Pikku hiljaa ajatus jalostui konseptiksi, jossa yhdistyvät pyöräliike ja urbaanin pyöräilykulttuurin edistäminen. Teatteritaustainen Anton innostui mukaan, koska häntä kiinnosti erityisesti yhteisöllisyyden kehittäminen. Sinänsä HUG Bikeshop on tarkoitettu kaikille pyöräilijöille, mutta aktiiviset kaupunkipyöräilijät varmasti erottuvat joukosta jo liikkeen keskeisen sijainnin vuoksi.

HUG Bikeshop

Perustajat Henri ja Anton nojailemassa myyntitiskiin.

Alun haaveen ja siististi sisustetun liiketilan väliin mahtuu aimo annos raakaa työtä. HUG Bikeshopin tiloissa on aikaisemmin ollut Kierrätyskeskuksen varasto. ”Tämä oli kuin pommin jäljiltä” naurahtaa Henri. Tila on siivottu täysin lattiasta kattoon ja pintaan on vedetty uudet maalit. Suurin osa huonekaluista on tehty itse kierrätysmateriaaleista. Pyörän kiekot toimivat lampunvarjostimina ja lautalavetit penkkeinä. ”Emme halunneet tehdä mitään tiukkaa sisustussuunnitelmaa. Halusimme, että tilasta muodostuu sellainen kuin siitä tulee” kertoo Anton.

Herrojen ideana on yhdistää pyöräkauppa ja -huolto, verkkokauppa, pyöräilijöiden olohuone, diy-huolto ja vuokratila. Kaupasta voi ostaa pyöriä, kuten mistä tahansta muustakin pyöräkaupasta. Pyörän voi myös jättää huollettavaksi perinteiseen tapaan. Mutta toisaalta pyöränhuoltopisteen voi myös vuokrata itselleen tuntikorvauksella. Sillä saa käyttöönsä huoltotelineen sekä työkalut. Pyörän huoltoon tarvitaan usein monia kalliita erikoistyökaluja, joita tarvitsee suhteellisen harvoin. Kerrostalo-oloissa vaivaa myös usein tilanpuute. Ajatus hyvinvalaistusta hyvin varustellusta huoltopisteestä tuntuu nerokkaalta. Lisäksi öljyt kuuluvat hintaan ja saatavilla on kohtalainen valikoima varaosia. Herää kysyms, miksei tällaisia ole enempää?

”Pelkkien työkalujen lisäksi tarjoamme myös opastusta pyörän huoltoon. Ajattelimme tarjota huoltokoulutusta myös ryhmille. Lisäksi olemme suunnitelleet pyöränrakennuskurssia.” Henri kertoo. ”Itse tekemisen kulttuuri on nousussa. Ihmiset haluavat tehdä asioita omilla käsillään.” vahvistaa Anton.

Henri ja Anton tarjoavat tilaa myös muiden käyttöön. ”Esimerkiksi yhdistykset voisivat järjestää täällä kokouksiaan. Täällä voidaan järjestää monenlaisia tapahtumia” haaveilee Henri. ”Huomenna järjestämme elokuvaillan” kertoo Anton. Tilasta on haluttu mahdollisimman monikäyttöinen ja sen takia lattiapintaa ei ole täytetty pyörillä. Mahdollisimman moni huonekalu on myös varustettu renkailla ja ne ovat liikulteltavissa paikasta toiseen.

HUG Bikeshop

Kahvia on tarjolla vapaaehtoista maksua vastaan. Kolehti kerätään taustalla näkyvään possuun.

Kaupan valikoimiin kuuluu muunmuassa Feltin ja Soman pyöriä. Myös Pure Fixin kukkaroystävällisiä yksivaihdepyöriä on tarjolla.  Erikoisuutena ovat oudot tuotteet, joihin lukeutuvat esimerkiksi dinosauruksen malliset soittokellot. Liikkeessä on tarjolla myös kahvia. Kivijalkaliikkeen ohella verkkokauppa on tärkeässä asemassa. Palveluita, kuten esimerkiksi varauskalenteri, pyritään tuomaan jatkossa verkkoon.

Pureuduin taannoin polkupyöräliikkeiden taloustietoihin ja selvittelyni perusteella voisi sanoa, että fillarikaupat ovat harvoin taloudellisia kultakaivoksia. ”Olisi hienoa, jos voisimme tällä työllä elättää itsemme” kuvaa Henri taloudellisia tavoitteita. ”Kuitenkin esimerkiksi Hollannissa pyörämarkkinat ovat jo pitkälle kehittyneet, mutta Suomessa on vielä tilaa kasvulle” hän myös perustelee.

HUG BIkeshop - rihtauspenkki

Historiallinen rihtauspenkki on peräisin vuodelta 40-luvulta ja se on edelleen käytössä.

Lähtiessäni kaverukset nostavat seinustalta vielä esille rihtauspenkin. Se on peräisin 40-luvulta ja ajan patinoima, mutta edelleen täysin toimiva ja käytössä. Jotenkin tuohon rihtauspenkkiin kiteytyy koko HUG Bikeshop. Siinä yhdistyvät laatu, kestävyys, erilaisuus ja omalla tavallaan myös itse tekemisen kulttuuri.

HUG BikeShop
Köydenpunojankatu 4, Helsinki

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>