kesäkuu 29, 2015

Emilia Lajunen pelimannien renkaanjäljillä

Tapaan Emilia Lajusen ja hänen miehensä Kare Eskolan pariskunnan kotona. Eteisessä minua tervehtii pyöräilyhäämatkalla Toscanan auringossa ruskettuneen tuoreen avioparin lisäksi neljä polkupyörää, ja kaksion keittiön seinätelineissä roikkuu lisää pyöriä. Vaikka menopelejä löytyy molemmilta useisiin erilaisiin tarkoituksiin, elämäntapapyöräilijöiden viesti on selvä: pyöräilty on maailman sivu, ja vaikka varusteet tuovat pidempään pyörämatkailuun mukavuutta, yksinkertaisillakin vermeillä pääsee pitkälle – ja ehdottomasti kannattaa lähteä.

Siitä on kyse myös tänä kesänä realisoituneessa Emilia Lajunen Bike Tourissa. Kiertue on muutaman vuoden ajan hauduteltu hanke, jossa Lajunen yhdistää aktiivisen pyöräilyharrastuksen ja musiikkiammattinsa tavalla, joka vie nykykansanmuusikon ehkä uudelta näyttävällä, mutta todellisuudessa vanhalla ja yksinkertaisella tavalla pelimanniperinteen juurille.

Kuva AJ Savolainen.

Kansanmusiikkia polkien Etelä- ja Keski-Suomeen, Kainuuseen sekä Pohjanmaalle

Haastattelupäivään mennessä Lajunen on ehtinyt pyöräillä keikoille Lohjalle ja Itä-Uudellemaalle Kimonkylään, sekä Suolahdelta Jyväskylään valtakunnallisen pyöräilyviikon päätapahtumaan. Päivämatkat ovat olleet reilun 100 kilometrin luokkaa, mutta kiertueella muusikon energiaa menee polkemisen lisäksi myös intensiiviseen läsnäoloon esiintyessä. Yhden päivän aikana Helsingistä käsin tehty Lohjan reissu, johon sisältyi edestakaisen pyöräilyn lisäksi kaksi keikkaa, oli hyväkuntoiselle pyöräilijälle ja kokeneelle esiintyjällekin rankka. Heinäkuun pidemmällä kiertueella onkin tarkoitus yöpyä esiintymispaikoilla aina kaksi yötä.

Kesäkuun lopun ja heinäkuun ajan pariskunta vie kansanmusiikkia pyörien päällä Keski-Suomeen, Kainuuseen ja Pohjanmaalle. Pyöräilyn ja kansanmusiikin fuusio kiinnostaa kahta erilaista harrastajaryhmää, joten kysyntää kiertueelle olisi riittänyt enemmänkin. Kaikkialle ei kuitenkaan ehdi yhdessä kesässä polkea. Kiertueen aikana tulee vastaan keikkapaikkoja Suomen suurimmista kansanmusiikkifestivaaleista pieniin kesäkahviloihin ja paikallisiin vanhainkoteihin. Muutama esiintyminen tehdään vanhan ajan tyyliin, ruokaa ja yösijaa vastaan. Hyvän kansanmusiikin ystävien kannattaisi osua pariskunnan kanssa yöksi samaan autiotupaan, sillä Lajunen haaveilee pienten iltakonserttien soittamisesta niissäkin.

Pyöräilymeditaatiota ennen esiintymistä

Kiertueen ensimmäisten päivien aikana pyöräily on osoittautunut loistavaksi tavaksi siirtyä kotoa keikkapaikalle. Pyöräillessä on hyvää aikaa valmistautua esiintymiseen mielikuvaharjoitusten tai pienen laulutreenin merkeissä. Autoillessa mieli on joskus haastavaa tuoda esiintymistilaan samaa vauhtia kehon kanssa, mutta kun paikalle saapuu hitaasti lihasvoimin, mielikin ehtii mukaan. Eikä tässä puhuta todellakaan uudesta asiasta, sillä sata vuotta sitten pelimannien hitaampi siirtyminen soittopaikalle polkupyörällä tai kävellen oli sääntö, eikä poikkeus.

Ensimmäiset ajatukset omasta pyöräkiertueesta Lajunen sai kesällä 2010. Tuolloin pariskunta lähti kotoaan Kalliosta, otti laivan Suomenlahden yli ja ajoi Kroatiaan. Ajatusta kypsytellessä he ovat muun muassa tehneet useampia maastopyörävaelluksia Lapissa sekä pyöräilylomailleet Kanariansaarilla.

Emilia Lajunen testaili kesän retkipyörää viulujen kanssa ensin Helsingin sisäisillä työmatkoilla.

Kaksi pyörää, kolme viulua ja Bob Yak

Soittimien kuormaaminen ei ole kovin yksinkertaista, ja vaikka Lajunen ja Eskola painottavat varusteiden olevan tällä kiertueella sivuosassa, on niitä jouduttu pohtimaan ennen kuin viulujen kanssa lähdettiin tien päälle. Lajusella on kesän ajan lainassa Pelagon nopeimmaksi pyöräksi valmistajan luonnehtima Sibbo, jonka tavaratelineellä hän kuljettaa pyörälaukkuja. Sibbo on osoittautunut Lajusen aiemmilla retkillä polkemia cyclocrosseja ja vanhaa teräsrunkoista retkipyörää vakaammaksi. Eskola testaili kiertueen ensimmäisillä retkillä pyöriään, joista parhaimmaksi ja vakaimmaksi BOB Yak -peräkärryn vetojuhdaksi osoittautui titaaninen On-One Pickenflick. Pariskunta vakuuttelee tyytyväisyyttään varusteisiin, joskin pidempi kärry voisi helpottaa avainviulun ja kahden viulun vetämistä pitkin Suomen maanteitä.

Suomen kesässä retkeilyyn välttämättömien tai erittäin suositeltavien varusteiden lista on Lajusen mielestä kohtuullisen lyhyt: tarpeeksi paksut ja hiekkateitä pelkäämättömät kumit, täyspitkät lokasuojat, kahdet ajohousut, pieneen tilaan menevä sateenpitävä kuoriasu sekä ajolasit. Tällä retkellä molempien pyöristä löytyy levyjarrut, jotka ovat osoittautuneet kuorman kanssa ehdottomasti parhaimmiksi. Retkivarusteita voi tietysti parannella kuinka pitkälle tahansa, mutta Lajunen ja Eskola haluavat tuoda pyöräretkeilyä esiin ennen kaikkea matalan kynnyksen liikkumismuotona. Oikein säädettynä yksinkertaisempikin, polkijalleen oikean kokoinen pyörä on varsin mainio kaveri Suomen maaseudun luonnosta ja vihreydestä nauttimiseen.

Emilia Lajunen Bike Tourin kalusto Porvoossa, matkalla Kimonkylään.

Suomen kiertue on pilotti

Lajusella on kiertueelle Koneen säätiön apuraha, ja Eskola on kiertueella töissä. Roudarina, pyöränkorjaajana, juontajana ja muusikkona – pariskunnalla kun on muutama duobiisikin esitettäväksi Lajusen soolomateriaalin välissä. Muita bändikavereita Lajunen ei ole vielä pakottamassa pyörän selkään, mutta alustavan suunnitelman mukaan Helsingissä tullaan kuulemaan Taiteiden yönä useamman pyöräilevän muusikon yhteisvoimin toteutettu minipyöräkiertue, jossa yleisö polkee mukana.

Suomen kiertue on pilotti, ja mikäli se onnistuu hyvin, Lajusella on jo seuraavia soittoreissuja hahmoteltuna. Esimerkiksi tiheämmin asuttu Keski-Eurooppa tarjoaisi ihanteelliset olosuhteet kaiken kansan pariin jalkautuvalle polkupyöräkiertueelle. Nyt hän aikoo kuitenkin nauttia Suomen kesästä – aivan toisella tavalla, kuin aiemmilla keikkamatkoilla auton kyydissä.

Kirjoittaja on myös pyöräilevä kansanmuusikko.

1 kommentti

  • Hei Emilia,
    Oot ihan Elina Lajusen näköinen ootteko kenties siskoksia.
    HIeno projekti sinulla. Luin Tapani Heinosen sivuilta tästä, asun täällä Jumon saarella ArtsFamily yhteisössä Tapanin ja Satun naapurissa. Oon ittekin muusikko juur Iniö folkissa essiinnyin tänä kesänä.
    Siunattua seikkailua musiikin parissa sulle!

    Liana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>