Aloittelijan opas pyöräilyyn

Pyöräilyn alkuun pääseminen on varsin helppoa. Mikä parasta, aloittelijalle riittää pyörä, kypärä ja mukavat vaatteet. Itse pyörän valinta riippuu pitkälti omista mieltymyksistä. Tärkeintä on kuitenkin tarkistaa, että pyörä sopii siihen tarkoitukseen, johon sitä haetaan. Alle on listattu muutamia vinkkejä, joiden avulla pyöräilyn alkuun päästään helposti ja turvallisesti.

Vinkkejä pyöräilyn aloittamiseen

1. Älä aloita liian kovaa ja liian pitkiä matkoja

Monet tekevät liikunnan suhteen saman virheen ja aloittavat liian lujaa. Keho tottuu uuteen liikuntalajiin hiljalleen, joten matkoja ja nopeutta kannattaa lisätä askel askeleelta. Liian kovaa aloittaminen väsyttää kehoa liikaa, jolloin myös palautuminen kestää pidempään ja motivaatio voi romahtaa. Hiljaa hyvää tulee, kuten sanontakin kuuluu.

2. Muista levätä

Fyysisen suorituksen jälkeen elimistö tarvitsee lepoa. Vaikka intoa riittää, on tärkeää, että keholle annetaan riittävästi aikaa palautua, sillä lihakset kasvavat juuri levossa. Lisäksi levon aikana on hyvä osata rentoutua ja uppoutua mielenkiintoisten asioiden pariin. Onnea voi koetella esimerkiksi https://slots-online.fi-sivustolla. Slotsio on suomenkielinen rekisteröintivapaa nettikasino, jossa pelaamisen alkuun pääsee kätevästi omilla verkkopankkitunnuksilla. Hauskanpito voi siis alkaa jo muutamassa minuutissa!

3. Kuuntele kehoa

Jos jokin ei tunnu hyvältä, sitä ei kannata jatkaa. Vaikka on normaalia, että alkuun pyöräily voi saada kehossa aikaan joitakin jumeja ja lihaskipuja, ne katoavat nopeasti. Jos pyöräily kuitenkin synnyttää lihaksissa, nivelissä tai muualla kehossa odottamattomia kiputiloja, jotka eivät katoa levolla ja venyttelyllä, voi olla, että elimistö yrittää kertoa jotain. Tässä tapauksessa suositeltavaa olisi lopettaa pyöräily ja konsultoida vaivasta esimerkiksi lääkäriä tai fysioterapeuttia.

4. Tuunaa pyörä oman näköiseksi

Pyörän satulaan on aina helpompi hypätä, kun se on oman näköinen. Riippuen tarkoituksesta, johon pyörä on ostettu, siihen voi hankkia esimerkiksi lisävarusteita tai sen voi maalata vaikkapa omalla lempivärillä. Kun pyörään on sijoittanut vähän enemmän omaa panostaan, on sillä ajaminen myös motivoivampaa.

5. Vaihtele maisemia

Pyörän selässä voi vierähtää päivittäin useampi tunti, joten samojen reittien ja maisemien katselu voi alkaa kyllästyttämään. Vaihtelua rutiiniin saa helposti vaihtelemalla pyöräreittiä päivästä toiseen. Tämä pätee sekä pyörällä taitettavaan työmatkaan että pyöräilyyn liikuntalajina.